Den svåra maskuliniteten

Könsroller sitter hårt, även i världens mest jämställda land. Det framgår i en ny programserie där kända svenska män pratar om manlighet och maskulinitet.

I drag. Den första personen som Fredrik Önnevall träffar är artisten Ola Salo.

Bästa mannen kan ses i SVT Play och sänds i SVT1 torsdagar kl. 22.00.

Manlighet är ämnet för Fredrik Önnevalls tredelade programserie Bästa mannen. Under tre timmar vänder och vrider han på manlighetens problematik genom möten med kända svenska män som har olika perspektiv på ämnet. Greppet blir därmed till stor del personligt, och ämnena som i tur och ordning behandlas är papparollen, män i grupp och utseende.
Det kanske mest naturliga är att börja i jämställdheten i parförhållandet, och hela serien inleds med att Önnevall träffar artisten Ola Salo, känd som androgyn gränssprängande artist och aktuell i en musikalroll som den ickebinära Hedwig. Talande är att när Önnevall börjar fråga Salo om hans eget föräldraskap, förstår man snart att inte heller Salo är fri från könsroller.
Kanske en radio- eller podcastserie som bygger på samtal kunde ha nått ännu djupare i ämnet än tv som är ett rätt flyktigt medium. Ändå får onekligen den här serien stundvis fram rätt talande saker på ett mera indirekt show don't tell-sätt. Hur svårt det är att frigöra sig från mönstret där kvinnan tar huvudansvaret i familjen och pappan är en inte lika närvarande "andra förälder" framgår även i mötet med OS-guldmedaljören i skidskytte Björn Ferry. Med Ferry och hans fru Heidi Andersson diskuterar Önnevall hur det kommer sig att det var Heidi som drog lasset hemma då Björn satsade på idrottskarriären. Även Heidi är nämligen idrottare på elitnivå och världsmästare i armbrytning. På en direkt fråga om de delar ansvaret lika i dag, efter avslutad karriär, svarar Heidi – lojal mot sin man – ja. Varefter han genast protesterar genom att erkänna att hon ju sköter det mesta.
Mer tydligt går det knappast att visa hur svårt jämställdhet är att omsätta i praktiken, även för den som försöker vara medveten. Könsroller sitter – av en eller annan orsak, förmodligen flera – djupt rotade. De sitter i huvudet på en, även på programledaren som erkänner att han kan tycka det ser lite fånigt ut när män går med barnvagn på stan. "Har han inget jobb att gå till?", kan han komma på sig att tänka, även om han förstås vet bättre.
Här framkommer alltså en del intressant och avslöjande, även om serien också får jobba för att utvinna något nytt av sitt ämne. Men som försök att diskutera manlighet är det lovvärt. Svårigheten att prata om känslor med andra män är ju för övrigt också något som anses vara typiskt manligt.
I serien medverkar även Mikael Tornving, Bob Hansson, Smail Nascimento, Musse Hasselvall, Alexander Bard och mansforskaren Thomas Johansson.

ANDRA LÄSER