Lejonen ställs mot ytterst bekant VM-finalmotståndare

De möttes i de tre senaste VM-finalerna – nu ryker de ihop i kvartsfinalskedet i Tammerfors. Det blir Finland mot Kanada i ödesmatchen på torsdag kväll.

Finland och Kanada möttes i VM-finalerna både 2016, 2019, 2021 och 2022. I år ställs giganterna mot varandra redan i kvartsfinalskedet.
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
23.05.2023 19:10 UPPDATERAD 23.05.2023 19:12
Då Lejonens sista gruppspelsmatch mot Danmark saknar all betydelse med tanke på turneringens fortsättning vändes blickarna mot Riga och toppmötet mellan Kanada och Tjeckien. De två topplagen rök ihop i en kamp om andraplatsen i gruppen bakom Schweiz och det var kanadensarna som gick segrande ur duellen.
Två fullträffar i den tredje perioden vände matchen åt Kanada som kirrade andraplatsen med siffrorna 3–1.
Det å sin sida betyder att fjolårsfinalisterna – och finalisterna i de tre senaste VM-turneringarna – Finland och Kanada möts redan i kvartsfinalskedet i Tammerfors.
I fjolårets hemma-VM lyfte taket i Nokiaarenan då Sakari Manninen sköt hem guldet i förlängningen och därmed tog revansch på förlängningsförlusten i VM-finalen 2021. I Bratislava 2019 var det också finländskt finaljubel medan Kanada besegrade Lejonen i Moskva 2016.
Lejonens spel har inte imponerat i gruppspelet och också Kanada har haft det tidvis svårt. Skrällförlusten på straffar mot Norge var den stora plumpen i protokollet, men seger över Kari Jalonens tjeckiska landslag i slutspelsgenrepet bådar gott för lönnlöven.
Kvartsfinalen mellan Finland och Kanada spelas torsdag kväll med start klockan 20.20. Som bekant är det vinn eller försvinn som gäller i den klassiska ödesmatchen.

ANDRA LÄSER