Pixars vilda och vackra själavandring

Soul/Själen är en surrealistisk fullträff som än en gång påminner oss om att den tecknade filmen inte endast hör hemma i barnkammaren. Den visuella detaljrikedomen är så häpnadsväckande att man blir paff.

Filmens biopremiär var från början planerad till november, men på grund av coronapandemin skrotas biografvisningarna och filmen släpps i stället online på juldagen, utan någon extra kostnad utöver prenumerationsavgiften.
25.12.2020 09:39 UPPDATERAD 25.12.2020 13:07

ANIMATION

Själen
Disney+
Regi: Pete Docter och Kemp Powers. Manus: Docter, Powers och Mike Jones. Röster i originalversionen: Jamie Foxx, Tina Fey, Graham Norton, Rachel House. Även på svenska. 100 min. F12
Det fanns en tid när det mesta som animationsverkstaden Pixar tog sig an förvandlades till guld: Toy story, Hitta Nemo, Superhjältarna, Wall-E, Upp, Insidan ut
Men det var innan Pixar slog ihop sina påsar med Disney och något av fräschören gick förlorad, i takt med att en strid ström av halvdana fortsättningsdelar såg dagens ljus. I den meningen var Coco från 2017 ett steg i rätt riktning, till skillnad från Framåt/Onward, den senaste Pixarproduktionen att landa på biograferna.

ANDRA LÄSER