Nya företagare tar över skattetoppen

Det är många år sedan skattelistorna toppades av de stora börsbolagens storägare och direktörer. Skogsjättarnas, Nokias, Fortums och Sampos chefer får se sig omkörda av företagare som sålt sin verksamhet.

Ilkka Paananen.
Av de större börsbolagen så är det bara byggbolaget Lehtos tidigare vd och storägare Asko Myllymäki som tar plats bland de tio som tjänade mest under fjolåret. Myllymäki tjänade inte heller sina pengar som lön eller för att det skulle ha gått bra för byggverksamheten, hans inkomst på drygt 40,5 miljoner euro i fjol kom främst av försäljningen av en stor aktiepott i Lehto. Ganska snart efter försäljningen avgick han också som vd.
Det nya normala i skattetoppen verkar ha blivit Supercells grundare och chefer. Bolagets grundare tjänade stora pengar då spelföretaget såldes 2016, men många av dem såsom vd Ilkka Paananen jobbar fortfarande kvar i bolaget. Paananen tjänade enligt skattelistorna mest i Finland i fjol, med en inkomst på knappa 110 miljoner euro, förvärvsinkomsten är större än förmögenheten.
Mikko Kodisoja.
Paananen följs av Mikko Kodisoja, även han en av Supercells grundare med en inkomst på drygt 98 miljoner euro. Företagarna bakom Supercell har i fjol liksom tidigare år, betalat sina skatter i Finland.
Det är få av de större börsbolagen som har ägare eller direktörer i den absoluta skatte toppen. Till exempel Nokias nuvarande vd Rajeev Suri återfinns på plats 529 med en beskattningsbar inkomst i Finland på knappa 1,4 miljoner euro. Däremot ligger styrelsens ordförande och F-Secures grundare Risto Siilasmaa betydligt högre upp, på plats 112 med en inkomst på knappt 3,7 miljoner. Kari Stadigh på Sampo ligger på plats 61 med en beskattningsbar inkomst på drygt 5,2 miljoner euro. Sampos storägare Björn Wahlroos skattar å sin sida i Finland för knappa 269 000 euro.
Sanomas storägare Rafaela Seppälä och Robin Langenskiöld är med inkomster på 10,5 miljoner euro respektive 9,8 miljoner de som återfinns högst på skattelistan då det gäller traditionella företag. Också storägare i Kone och Fazer återfinns relativt sett högt på listan.
Kari Jordan<b>.</b>
Bland de stora börsbolagsdirektörerna är det Metsä Groups tidigare vd Kari Jordan som hamnar högst på listan. Med en inkomst på knappa 8,9 miljoner euro återfinns han på plats 20, medan UPM-Kymmenes Jussi Pesonen med en inkomst på drygt 5,7 miljoner återfinns på plats 58. Också Verkkokauppas Sam Seppälä och skogsmaskinbolaget Ponsses styrelseordförande Juha Vidgren finns med bland de 100 som tjänade mest i fjol, liksom Kones vd Henrik Ehrnrooth.
Ser man till övriga stora börsbolag återfinns Elisas Veli-Matti Mattila och Cargotecs vd Mika Vehviläinen på platserna 163 och 164, båda med inkomster kring 2,8 miljoner euro. Wärtsiläs Jaakko Eskola tjänade 2,3 miljoner, ungefär lika mycket som Keskos Mikko Helander. Nestes tidigare vd Matti Lievonen hade i fjol en inkomst på 1,7 miljoner och Fortums Pekka Lundmark 1,65 miljoner euro, medan Valmets Pekka Vauramo tjänade 1,46 miljoner.
ANDRA LÄSER