Soini bäddade reträttpost för sin kabinettchef

Expeditionsregeringen utnämnde på torsdagen utrikesminister Timo Soinis (Blå) kabinettchef Raili Lahnalampi som Finlands ambassadör i Irland.

Utrikesminister Timo Soini (Blå) ordnade en reträttpost för sin kabinettchef Raili Lahnalampi. Beslutet fattades av expeditionsregeringen på torsdagen.
11.04.2019 18:33
Lahnalampi tillträder som ny ambassadör och chef för Finlands beskickning i Dublin den 10 juni, uppger Statsrådets kansli. Soini handplockade Raili Lahnalampi som sin kabinettchef till Utrikesministeriet 2015. Lahnalampi jobbade tidigare som utskottsråd i riksdagens utrikesutskott vid samma tid då Soini tjänstgjorde som utskottets ordförande.
Frågan om Lahnalampis utnämning till kabinettchef väckte uppståndelse eftersom riksdagen tvingades betala en del av hennes månadslön, trots att hon inte längre arbetade för riksdagen.
Utnämningen av Lahnalampi är exceptionell eftersom justitiekansler Tuomas Pöysti skrev i sitt utlåtande den 5 mars att en expeditionsregering ska vara restriktiv i utnämningen av högre befattningshavare inom statsförvaltningen.