Snusk-VM i fotboll

Paus för frispark och regissören behöver något för att illustrera den pågående karnevalen. Och vad är inte bättre än en vacker kvinna?

17.07.2018 06:05
Fotbollsmatch, VM i Ryssland 2018: 22 spelare jagar en boll medan en av matchens 37 kameraoperatörer jagar något helt annat. Teleobjektivet på kameran går som Saurons öga genom publikhavet, operatören tittar, bedömer, saktar ner, panorerar vidare. Hen söker något tittarna vill ha. Och där! Där sitter bytet: den läckra pangbruden. Operatören suckar av lättnad. Eller? Är hon tillräckligt snygg, kan det finnas någon snyggare, kanske någon med lite urringning? Hon får väl duga, tänker operatören, och låter den falliska linsen peka mot den främmande kvinnan på andra sidan stadion. Uppdrag: avklarat.
Efter att operatören likt en stalker stirrat på den intet ont anande kvinnan i vad som känns som en evighet, kommer det väntade ögonblicket. Paus för frispark och regissören behöver något för att illustrera den pågående karnevalen. Och vad är inte bättre än en vacker kvinna? Kläm in några tuttar och ett fint ansikte mellan lirandet liksom. Bytet sitter färdigt och väntar på kontrollrummets monitorvägg, hon har kanske en konkurrent eller två på någon av de 36 andra monitorerna, det blir en riktig skönhetstävling.
Regissören fattar ett beslut. "Ready twenty, take twenty." Bildmixern trycker på knapp 20 och sedan på "CUT", och plötsligt förflyttas kvinnobytet till hundratals miljoner tittares vardagsrum. Hon är inte där på grund av sin påhittiga kostym, på grund av att hon är Mick Jagger eller för att hon håller i ett skojigt plakat. Nej, hon är där för endast en orsak: för att hon är en av de snyggaste kvinnorna på stadion.
Det måste världen få se. Pappan som sitter hemma och ser på fotboll med familjen försöker verka ointresserad, men i skrevet händer det saker som mamman inte fått till stånd på åratal. Producenten som beställt x antal snygga brudar per match vet vad hen gör: fula kvinnor fungerar inte, det gör inte män heller, men om regissören klippte in vackra kvinnor hela tiden skulle tricket bli för uppenbart. Det krävs ändå inte så många hjärnceller för att förstå att de vackra kvinnorna som syns på bild används för att sälja ett paket till tittaren, där fotbolls-VM inte bara är spännande och underhållande, utan också är sexigt. Vi vet alla hur vanligt det är, hur ofta sex används för att sälja allt från plåttak till charterresor och bajspåsar för hundar. Så varför inte fotboll?
Nu har FIFA förkunnat sin dom och sagt att förfarandet måste minska. De anar vartåt det barkar, för också motorsportens grid girls och boxningens ring girls, som till skillnad från fotbollsmatchernas sexobjekt åtminstone får betalt, är en försvinnande art. F1 har nyligen insett att lättklädda kvinnor kanske trots allt inte har någon funktion på startrakan. Ändå verkar mångas reaktion vara hätsk. Svenska Yles kommentarsfält får mig som vanligt att söka närmaste vägg att banka huvudet i. Till dem säger jag: fotboll finns inte till för endast snuskgubbar och det gläder mig att ett så äckligt förfarande småningom är ett minne blott.

ANDRA LÄSER