Donald Trump rider på känslor

Laura och Saska Saarikoski: Trump och vredens Amerika Förlaget 2016

22.10.2016 08:00 UPPDATERAD 06.11.2016 13:35
Förlaget (med samma namn) var snabbt ut med en svensk version av Laura och Saska Saarikoskis ”Trump – mies kuin Amerikka”. Någon vidare god reklam för Donald Trump är boken inte. Bara så ni vet.
”Trump och vredens Amerika” lyder den svenska titeln. En titel mer smidig än en ordagrann översättning vore. Även i övrigt känns det som att översättarna Fredrik Lång och Joel Backström har gjort ett gott jobb. Sagt utan att ha läst originalversionen. Fastän såväl originalmanus som översättning har gjorts under hård tidspress blir resultatet läsvärt.
Man kunde tro att en sådan här bok har ett självklart ”bäst före”-datum, speciellt om Trump förlorar. Men världen finns kvar och populismen likaså. Vilken typ av kandidater kommer att lanseras år 2020?
Boken på strax över 200 sidor är överskådligt uppbyggd kring tre huvudsakliga avsnitt – ”Affärsmannen Trump”, ”Politikern Trump” och ”Presidenten Trump”.

Känsloryttare

Det äkta (författar)paret har sin bakgrund på Helsingin Sanomat och har uppehållit sig i USA under valkampanjen. I mars insåg de att scenariot var värt en bok, även om det måste ske i all hast. Språket flyter på bra. De miljöer och händelser som tas upp beskrivs på ett levande sätt.
Att besöka ett av Trumps valmöten ger sannolikt en annan dimension än då man ser en snutt via TV. Man får säkert en helt annan typ av närhet rörande indelningen i onda och goda, skyldiga och oskyldiga med mera. Enkla lösningar på invecklade frågor går hem hos de som inte orkar tänka i komplicerade banor.
Sympatisörerna verkar inte störas av att Trump först är för abort. Senare mot abort. För att sedan landa i att abort kunde tillåtas under vissa omständigheter. Ibland skall minimilönen höjas, ibland skall den sänkas. Muslimer skall beläggas med inreseförbud. Sedan är det ”under vissa omständigheter” som gäller.
De 11 miljoner illegala invandrare som finns i USA skall kastas ut. Tja, gäller att få tag i dem först. Hur mycket en dylik insats kostar säger han inte. Han säger sig älska naturen samtidigt som han fnyser åt miljöbestämmelser. Obamacare skall skrotas och ersättas med ”något fantastiskt”. Oklart vad. Utlandsskulden skall minskas, militären skall byggas ut och barnfamiljerna få mer pengar. Allt detta samtidigt som skatterna sänks.
Huvudsaken att han ”säger som det är”. Här skulle man vilja fråga; ”Vad är DET? HUR är det?”. Snacka om att lyckas rida på känslor.

Motsägelsefull

Strängt taget verkar Trump i hög grad stå för sådant som folk i regel säger sig ogilla hos politiker. Just den motsägelsefulla biten hör till det som jag tycker att boken lyckas fånga. Saarikoski & Saarikoski pekar på en elitfientlig populism snarare än en politisk eller intellektuell inriktning.
Läsaren får ta del av ett svart-vitt tänkande som är delförklaring till varför även så många djupt religiösa håller fast vid republikanernas kandidat även 2016. Andra sympatisörer är de som vill ha slut på invandring samt risken för att amerikanska soldater skall behöva dö i länder som är svåra att hitta på en karta.
Författarna tar upp en mängd saker som jag antingen förträngt eller inte kände till. Som att Trump tycker att vattentortyr är okay liksom att man från USA:s sida borde ha möjlighet att också utplåna terroristernas familjer. Allierade länder som Saudiarabien kunde för hans del gärna ha kärnvapen för att behändigt kunna skydda sig själva.
Oberäkneligheten blir ett centralt element i Trumps sätt att resonera. Den ena stunden vill han låta resten av världen sköta sina angelägenheter. I nästa är han beredd att använda extrema metoder för att visa var skåpet skall stå. Brottsstatistik bollar han med lite hur som helst. Tidningarnas möjlighet att skriva kritiskt skall begränsas om han vinner valet. Ted Cruz’ far skall enligt honom ha varit insyltad i Kennedy-mordet.
Långtråkig är Trump inte. Att han sedan tillåts slå politiska mynt av den saken kan diskuteras. TV-bolagen tröstar sig med att han höjer tittarsiffrorna.

Ombytlig

Före 1987 var Trump demokrat. Därefter republikan 1987-99. Efter två år hos det populistiska reformpartiet var han igen demokrat 2001-09. Sedan dess republikan. Med undantag för 2011-12 då han var obunden. Något ombytlig även här, så att säga.
Valstrategin går ut på att segra bland de som förlorat sina jobb i ”rostbältet” (Ohio, Pennsylvania etc) och samtidigt vinna de delstater där republikanerna normalt sett är starka. Alltså de forna slavstaterna samt områden vi associerar med gamla västernfilmer.
En nyckel till hans framgångar i affärslivet finns på Manhattan. Trump gjorde sina bästa fastighetsaffärer på New York-ön där tomtpriserna under 25 år av 30 steg med 20 procent/år om vi räknar från slutet av 1970-talet och framåt. En bakslug rackare.
Våningarna på hans hotell numreras från 14 och uppåt. Folk skryter gärna om att de bott högt uppe. En gång ljög han om att Diana och prins Charles skulle köpa en lokal av honom. Han visste att brittiska hovet aldrig kommenterar dylikt.
”Jag satte läppstift på ett svin”, säger i dag en ångerfull Tony Schwartz om då han agerade spökskrivare för Trumps boksuccé ”The Art of the Deal”.
Vid fyra tillfällen har Trump varit fem före total bankrutt. Skulderna var så stora att konkurs hade utgjort större problem för bankerna än för honom själv. Varpå han kunde förhandla ner skulderna. Fordringsägarna fick ta smällen.
Är det så där Trump har tänkt göra sitt USA ”stort igen”?
Trump har varit gift med tre fotomodeller. Den första påstods ha varit reserv till Tjeckoslovakiens OS-lag i skidåkning, den nuvarande sades ha examen som arkitekt från Slovenien. Märkligt nog omöjligt att hitta uppgifter som styrker detta.
Författarna fascineras av att en karl som till och med ljuger om sin farfars nationella bakgrund kan gå så långt inom politiken. Hans farfar kom från Tyskland. Men under en tid då Tyskland inte stod högt i kurs påstod släkten att rötterna fanns i Sverige. Det där har Trump hållit fast vid. Samt förklarat att avlägsna släktingar har tagit kontakt och uppmanat honom att komma över och träffa Sveriges president.
Tillbaka till HBL Special: Allt om presidentvalet

ANDRA LÄSER