Dödstalen stiger vid indisk gränskonflikt

Åtminstone 20 indiska soldater har dött i den sammandrabbning med kinesiska soldater som ägde rum vid gränsen mellan Kina och Indien, uppger den indiska armén. Och även från kinesiskt håll kommer uppgifter om skadade eller döda.

Den kinesiske presidenten Xi Jinpings porträtt bränns under en protest i indiska Ahmedabad sedan tre indiska soldater dödats vid en omdiskuterad gränsövergång.
De indiska soldaterna har dödats i våldsamma sammandrabbningar vid den kinesiska gränsen, enligt indiska militären. Det kommer även rapporter om skadade eller döda från kinesiskt håll. Kinesiska myndigheter bekräftar att dödsfall förekommit men inte vilka nationaliteter de döda har haft. Det här är den dödligaste sammandrabbningen i gränsområdet på årtionden.
Inledningsvis rapporterade den indiska armén om att tre soldater dött i tisdagens sammandrabbning. Men sedan kom nya uppgifter om att 17 av de som skadades i striden avlidit av sina skador.
Sammandrabbningarna ägde rum efter att spänningarna ökat i gränsområdet i Himalaya de senaste veckorna. Bland annat har båda sidor ökat antalet soldater i området.

Anklagar Indien

Kinas utrikesminister Zhao Lijian anklagar Indien för att ha tagit sig över gränsen och gått till attack mot kineserna, vilket ska ha resulterat i "allvarliga fysiska sammandrabbningar".
Soldater från de två kärnvapenmakterna drabbar då och då samman vid den 350 mil långa gränsen, vars dragning är föremål för diskussion. Innan tisdagens sammandrabbning var det dock många år sedan någon dog i samband med gränskonflikten.

Stenkastning och slagsmål

I maj tidigare i år skadades flera kinesiska och indiska soldater i samband med ett bråk som involverade stenkastning och slagsmål. Så sent som i förra veckan ska den kinesiska utrikesministern ha sagt att man nått en "positiv konsensus" genom "effektiv kommunikation" genom diplomatiska och militära kanaler. Men från indiska källor och medier framgår det att kinesiska soldater fortfarande finns kvar i delar av Galwandalen på den indiska sidan.
Så sent som 2017 utspelades en 72 dagar lång konflikt mellan länderna efter att kinesiska trupper rörde sig in på den indiska sidan i närheten av gränsområdet mellan Indien, Kina och Bhutan.

ANDRA LÄSER