Haavisto: Skadan på gasledningarna mycket oroande – sabotage inte uteslutet, ”medveten handling” säger danska statsministern

Det är en medveten handling som ligger bakom gasläckagen vid Nord Stream 1 och 2, säger Danmarks statsminister Mette Frederiksen vid en pressträff. Två kraftiga undervattensexplosioner har registrerats i området. En anmälan har upprättats om grovt sabotage, uppger svensk polis.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto efterlyser en grundlig utredning av  gasläckorna vid Nordstream 1 och 2 och utesluter inte sabotage.
27.09.2022 21:46 UPPDATERAD 28.09.2022 12:13
– Det är myndigheternas bestämda åsikt att det var en medveten handling och att ingen olycka ligger bakom, säger Danmarks statsminister Mette Frederiksen vid en pressträff på tisdagen.
Hon understryker att det inte råder något direkt militärt hot Danmark.
Sveriges statsminister Magdalena Andersson säger vid en pressträff på tisdagskvällen att det troligen rör sig om ett sabotage.
– Informationsläget är långt ifrån fullständigt, men vi ser allvarligt på det inträffade. 
– Detonationerna har inträffat utanför Sveriges territorium och Sverige är inte under attack, tillägger hon.
I Finland meddelar Utrikesministeriet att man står i nära kontakt med svenska och danska myndigheter för att utreda vad som skett. Regeringen diskuterar situationen på onsdag kväll.
Utrikesminister Pekka Haavisto skriver på Twitter på onsdagen att han diskuterat med Sveriges utrikesminister Ann Linde, och att skadorna på gasledningarna är mycket oroande. Haavisto efterlyser en grundlig utredning.
”Sabotage på gasledningarna kan inte uteslutas. Allvarliga risker för miljö och sjöfart.”
En av sprängningarna hade en magnitud på 2,3 och registrerades på 30 mätstationer i södra Sverige. Den första explosionen registrerades klockan 2.03 natten mot måndagen och den andra vid 19-tiden på måndagen.
– Det är tydligt utifrån vågformerna att det är en sprängning. Enligt vad vi kan se har explosionerna inträffat nära botten men inte i bergen, säger Björn Lund, lektor i seismologi vid Institutionen för geovetenskaper (SNSN), som mäter svenska jordbävningar och sprängningar.
Även norska och danska institut som övervakar seismologisk aktivitet meddelar under tisdagen att de har registrerat explosionerna.
Kartan visar de tre läckorna på gasledningen Nord Stream och Nord Stream 2.
Enligt Björn Lund motsvarar den första explosionen ungefär ett par hundra kilo dynamit eller en mindre dynamitladdning som påverkats av gas. Men man kan inte med hundra procents säkerhet säga att explosionerna har skett på precis samma platser som Sjöfartsverket angett för läckagen.
– I nuläget kollar vi på vad explosionerna kan ha berott på. Vi jämför nu datan med den data vi har sedan tidigare på exempelvis minor. Vi får se om det är några avvikelser.

Information till försvaret

Försvarsmakten analyserar tillgänglig information och jobbar i dialog med berörda myndigheter, enligt Försvarsmaktens pressekreterare Therese Fagerstedt.
– Vi får se vad vi kommer fram till, just nu utesluter vi ingenting, säger hon.
Kustbevakningen flyger över området och har ett stort fartyg på väg till platsen.
– Just nu går det inte att begränsa eller bekämpa gasen. Den löses upp relativt snabbt i både luft och vatten, säger Malin Roth, operatör hos Kustbevakningens ledningscentral, vid 18-tiden på tisdagen.

Anmälan om grovt sabotage

En anmälan om grovt sabotage har upprättats hos polisen med anledning av händelsen.
"Rubriceringen är i nuläget grovt sabotage, men denna kan komma att ändras. Polismyndigheten samverkar med andra berörda myndigheter och lägesföljer utvecklingen", skriver polisens nationella mediecenter i ett mejl till TT.
Sveriges statsminister Magdalena Andersson kommenterar utvecklingen:
– Jag förstår att många svenskar nu känner sig oroliga hur det här ska hanteras samtidigt som vi har en övergångsregering. Där kan jag lämna lugnande besked – även en övergångsregering kan agera med full kraft i en sådan här situation.
– Vi har löpande kontakt med ansvariga myndigheter, vi har också kontakt med regeringar i andra länder, inte minst den danska regeringen, säger hon till TT.
Om kontakter även tagits med ryska myndigheter är oklart.
– Exakt vilka kontakter vi har med olika länder kan vi återkomma till om vi bedömer att det är lämpligt.

Plötsligt tryckfall

Är du oroad att det här kan vara någon typ av hybridkrigföring?

– Det är precis den typen av frågor som nu behöver undersökas ordentligt av ansvariga myndigheter, säger Andersson.
Läckaget på Nord Stream 2 upptäcktes på måndagseftermiddagen efter ett plötsligt tryckfall i ledningen, som är dragen från Ryssland till Tysklands norra kust. Även Nord Stream 1, med ungefär samma sträckning, rapporterade tryckfall. Svenska Sjöfartsverket konstaterar att båda ledningarna skadats.
– I går kväll runt åttatiden kom rapporter om ytterligare läckage från Nord Stream 1 på två olika platser, från ett passerande fartyg, säger Sara Eriksson, presschef på Sjöfartsverket.
Två av läckagen har enligt Kustbevakningen skett i svensk ekonomisk zon och ett i dansk ekonomisk zon, nordöst om Bornholm.
Skadorna på gasledningarna är "utan motstycke", skriver operatören Nord Stream enligt nyhetsbyrån Bloomberg. Enligt uttalandet är det omöjligt att uppskatta hur lång tid det kommer att ta att återuppta driften av infrastrukturen för gastransport.
Kremls talesperson Dmitrij Peskov hävdar under tisdagen att Ryssland är "extremt oroat" över tryckfallet och säger att situationen måste hanteras omgående. På en fråga om läckaget kan ha orsakats av ett sabotage svarar Peskov att "inget alternativ kan uteslutas i nuläget".

ANDRA LÄSER