Kommentar: Siliconia Nervosa – Bankfrossa i USA:s teknikmecka

Under en dramatisk helg har vi bevittnat den största bankkollapsen i USA sedan finanskrisen 2008. Är det för tidigt att utropa ny en ny finanskris? En sak är säker: pandemiårens tulpanmani har nått vägs ände.

Techbolagens favoritbank Silicon Valley Bank är numera en rykande ruin.
KrönikaTorsten Fagerholmtorsten.fagerholm@hbl.fi
13.03.2023 11:59
Techbolagens favoritbank är numera en rykande ruin. På fredagen stängde den amerikanska banktillsynsmyndigheten FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation) Silicon Valley-banken SVB, och tog över dess tillgångar. Detta efter nyheter om panikåtgärder: ett nedgraderat kreditbetyg, tvångsförsäljning av obligationsinnehav till stor förlust, åtföljt en misslyckad – och i princip förhatlig – nyemission för att stärka likviditeten och balansräkningen.
Även om detta låter som rappakalja för en lekman räcker det med att inse att detta är den största händelsen av sitt slag i USA sedan finanskrisen för 15 år sedan. SVB är en halvstor bank i Kalifornien, och inte direkt representativ för den övriga banksektorn. Men samtidigt är man ett nav i den dynamiska och av placerare älskade tekniksektorn.
Därför sprider sig oron som ringar på vattnet: den New York-baserade kryptobanken Signature Bank, med en central roll i kryptoindustrin, har redan råkat ut för samma öde. Det febrila arbetet att kväsa smittan fortsätter, myndigheter och finansnissar går på högvarv.

ANDRA LÄSER