Ledare: En regering måste ha internt förtroende – inte sammanbitna käkar

Vad har den blivande regeringen för chans att överleva om man redan nu ogillar varandra?

Partiledarna för de fyra partier som förhandlar om att bilda regering på Ständerhusets – från vänster Anna-Maja Henriksson (SFP), Petteri Orpo (Saml), Riikka Purra (Sannf) och Sari Essayah (KD). Bilden togs vid den presskonferens som hölls 17.5.2023.
LedareErja Yläjärvierja.ylajarvi@hbl.fi
19.05.2023 15:20 UPPDATERAD 19.05.2023 17:14
Regeringsförhandlingarna rullar på och officiellt är budskapet utåt optimistiskt. Senast i onsdags intygade Petteri Orpo (Saml) – som leder förhandlingarna – att han tror att processen ”går i mål”, trots klara åsiktsskillnader. 
Orpo ansåg att Samlingspartiet, Sannfinländarna, SFP och Kristdemokraterna redan har hittat gott om frågor som förenar dem medan frågorna som skiljer dem åt är färre. Tanken är att få ihop ett regeringsprogram före midsommaren.

Det som ingen riktigt vill nämna är att även om Orpo faktiskt får ihop en regering och ett regeringsprogram, så är det som Finland verkligen behöver ett ordentligt ledarskap och en fungerande regering. Att driva igenom samhällsförändringar är ett stort uppdrag för vem som helst och det kan inte lyckas med sammanbitna käkar.

    ANDRA LÄSER