Fyrverkerier från Bangkok till Berlin – så här såg det ut då nyåret firades in på olika håll i världen

För ett år sedan hoppades människor världen över på att kunna vända blad och lägga pandemin bakom sig. Så blev inte fallet – covid-19 har fortsatt att ligga som en våt filt över tillvaron även 2021.Men hoppet lever. Och först ut att ringa in 2022 var Stillahavsnationen Kiribati.

Akropolis, Aten.
Pontus Ahlkvist/TT
31.12.2021 12:24 UPPDATERAD 01.01.2022 08:36
En ny amerikansk president, historiens första OS utan publik och krossade förhoppningar om demokrati i Afghanistan, Myanmar och Hongkong. För de flesta jordbor har ändå pandemin fortsatt att vara det som dominerat det gångna året.
Fler än 5,4 miljoner människor har avlidit med covid-19 sedan viruset först upptäcktes i Kina i december 2019. I början av 2021 tändes hoppet, då vaccin som utvecklats i rekordfart började distribueras till delar av världens befolkning. Sprutorna har bidragit till att kraftigt minska dödligheten i covid-19, men den återgång till något slags normaltillstånd som många i världen hoppats på har uteblivit.
Artikeln fortsätter under bilderna
Bangkok
Dubai
Peking
Bangkok.
Bangkok.
Bali.
Gaza City.
Berlin

Firande i Rio

När länder världen över nu ringer in 2022 har den nya omikronvarianten och rädsla för smittspridning fått en lång rad städer, som Seoul och San Francisco, att ställa in eller kraftigt begränsa nyårsfirandet, enligt nyhetsbyrån AFP.
Även i London och Paris har de offentliga fyrverkerierna ställts in.
I New York fick 15 000 personer delta i det traditionella firandet på Times Square, skriver Reuters. En stor skillnad jämfört med förra året då bara en handfull gäster hade bjudits in.
I Rio de Janeiro däremot, där uppemot tre miljoner människor brukar samlas på Copacabana för att festa, går festligheterna av stapeln enligt plan.
I Sydafrika, där omikronvarianten upptäcktes i november, väntas det bli en hel del festande sedan utegångsförbudet tagits bort. Det togs bort sedan antalet nyupptäckta fall minskat kraftigt.
Först att skåla in tolvslaget – klockan 12 finsk tid – blev Line Islands i Stilla havet, som huvudsakligen tillhör Kiribati. Först 26 timmar senare har 2022 gjort sitt inträde på hela jorden, då klockan slår om på de obebodda Baker-Howland-öarna.

Fyrverkeri i Sydney

Miljonstaden Sydney i Australien sköt iväg ett traditionsenligt och maffigt fyrverkeri vid Sydney Harbour Bridge inför tolvslaget, som inträffar klockan 15 finsk tid. Till skillnad från i fjol kommer tiotusentals åskådare i år att tillåtas, trots kraftig smittspridning i staden.
– Jag försöker bara fokusera på de positiva saker som har hänt i år, i stället för att älta allt tråkigt, säger den 22-åriga medicinstudenten Melinda Howard, som fattat posto utanför det världsberömda operahuset i väntan på spektaklet.
Den 31-årige Oscar Ramirez, som också är på plats i Sydneys hamn, är full av tillförsikt inför 2022.
– Jag tror att det (nya året) kommer att bli otroligt, säger han.

ANDRA LÄSER