Mängden processad mat pekas ut som bov vid inflammatoriska tarmsjukdomar

En omfattande studie av folks matvanor i 21 länder kopplar ihop inflammatoriska tarmsjukdomar med stora mängder långt processad mat. – Men det är inte så enkelt som att korv och hamburgare orsakar IBD, säger professor emeritus Martti Färkkilä.

Frågan om vad som orsakar inflammatoriska tarmsjukdomar är fortfarande olöst, men antagandet är att en samverkan mellan mat, miljö och tarmens mikrobmiljö får personer med genetisk benägenhet att insjukna.
Enskilda råvaror eller maträtter orsakar inte ensamma inflammatorisk tarmsjukdom (IBD). Däremot kan stora mängder industriellt bearbetad mat öka risken, säger forskarna bakom en studie, som bygger på matdagböcker hos drygt 116 000 personer i 21 länder. Dagboksinformationen har jämförts med uppgifter om vilka sjukdomar deltagarna drabbades av under de följande tio åren.

ANDRA LÄSER