Lena Skogberg och Tobias Pettersson blir nya korrespondenter – HBL satsar mer på Norden

Hufvudstadsbladet stärker bevakningen av Norden med en ny korrespondent i Köpenhamn. HBL:s redaktionschef Lena Skogberg axlar den rollen medan nuvarande nyhetschefen Tobias Pettersson blir ny korrespondent i Stockholm.

Lena Skogberg och Tobias Pettersson blir HBL:s nya korrespondenter i Norden.
Tim Johanssontim.johansson@hbl.fi
26.01.2023 16:01 UPPDATERAD 26.01.2023 22:03
Det är två rutinerade journalister som tar sig an nya uppdrag när HBL förstärker sin Nordenbevakning.
Lena Skogberg, 55, blir ny korrespondent i Köpenhamn med Danmark, Norge och södra Sverige som bevakningsområde.
Skogberg är för tillfället biträdande chefredaktör för Hufvudstadsbladet och redaktionschef för kultur, opinion och samhälle.
Under 2010-talet var Skogberg korrespondent i Stockholm. Under pandemiåret 2020 rapporterade hon från Danmark.
– Norden har alltid varit en naturlig hemvist för HBL. Det stärks nu ytterligare i och med Natomedlemskapet och kriget i Ukraina. Jag tror att vi kommer att se tillbaka på den här tiden som en vändpunkt i historien och då är det viktigt att HBL är med och rapporterar, säger Lena Skogberg.
– Personligen kan jag inte tänka mig så många andra uppdrag som känns lika spännande och meningsfulla just nu.
Lena Skogberg har tidigare jobbat som korrespondent i Stockholm. 
Även om Skogberg kommer att vara stationerad i Köpenhamn ska hon också regelbundet rapportera från Norge och södra Sverige.
– Det är ett mycket dynamiskt område, och många av de lösningar som till exempel Danmark går inför tenderar att nå Finland förr eller senare. Jag tänker på arbetslivet och hur sjukvården är organiserad, men också hur Danmark handskas med gängkriminalitet och invandring – som också Sverige nu vill efterlikna. Vi har alla hört uttrycket “den danska modellen” i olika sammanhang, säger Lena Skogberg.

Vaktombyte i Stockholm

Tobias Pettersson, 37, tar över som korrespondent i Sverige med Stockholm som stationeringsort.
Pettersson har varit journalist på HBL sedan 2011 i många olika roller, just nu som nyhetschef. Han är glad över utnämningen.
– Det känns spännande i det skarpa politiska läget då samarbetet mellan Finland och Sverige betyder mer än vad det kanske har gjort på decennier, säger Pettersson.
Det är inte bara den pågående Natoprocessen som Pettersson ser som sitt kommande bevakningsområde utan också fenomen och trender.
– Jag är särskilt intresserad av kopplingar, skillnader och likheter mellan Finland och Sverige, vad de beror på och hur de syns i olika situationer. Ett annat tema jag gärna utforskar, helst genom personintervjuer, är flyttrörelser mellan Finland och Sverige och drivkrafter bakom dem.
Tobias Pettersson har varit journalist på HBL sedan 2011.
Tobias Pettersson, som har examen i både historia och journalistik vid Helsingfors universitet, är också en stor naturvän.
– Till mina särintressen hör den svenska fjällvärlden, som jag hoppas det kan bli någon artikel om vid sidan om.
Skogberg tillträder i mitten av april medan Pettersson inleder sitt mandat i augusti. Utnämningarna innebär att HBL:s redaktionschef för nyheter och sport, Gunilla Celvin tar över rollen som biträdande chefredaktör.
Den nuvarande Nordenkorrespondenten Richard Nordgren jobbar fram till 30.6.

Egen närvaro centralt

Året 2022 var ett starkt år för Hufvudstadsbladet. Antalet digitala prenumerationer ökade med 20 procent.
Bakom tillväxten ligger satsningar på innehållet. Med den den utökade Nordenbevakningen lägger HBL in en ny växel med ytterligare satsningar som gynnar prenumeranterna, säger chefredaktör Erja Yläjärvi.
– HBL ska vara bäst i Finland på att rapportera om Norden, både om stort och smått. Att vi nu får in en erfaren reporter i Köpenhamn som kollega till vår reporter i Stockholm, gör att vi har klart bättre möjligheter att berätta om vad som sker i hela Norden. Det är viktigt med egen närvaro.

ANDRA LÄSER