Will Smith fick skådespelarpris efter utbrott

Inga priser stack ut i en slätstruken och förutsägbar Oscarsgala – det som däremot överraskade var Will Smith som gick upp på scenen för att örfila utdelaren Chris Rock. Smith fick senare priset bästa manliga skådespelare. Storfavoriten Power of the dog – med flest nomineringar – fick dock sitt första pris i slutet av galan, då bästa regi delades ut.

Troy Kotsur fick sitt pris av Youn Yuh-Jung.
28.03.2022 07:20 UPPDATERAD 29.03.2022 14:51
Oscarsgalan – som efter fjolårets covidanpassade, avskalade upplaga – var tillbaka på Dolby Theatre i Los Angeles. Galan leds av trion Wanda Sykes, Amy Schumer och Regina Hall.
– I år anställde man tre kvinnor eftersom det är billigare än en man, sade Schumer.
Wanda Sykes skojade om The power of the dog som leder loppet med tolv nomineringar och sade:
– Jag såg den filmen tre gånger och jag har kommit halvvägs genom den.
Amy Schumer, Wanda Sykes och Regina Hall leder årets Oscarsgala.
Det dröjde dock till slutet av galan innan storfavoriten fick något pris. Jane Campion fick en registatyett för Netflixproducerade The power of the dog. Nyzeeländska Campion var nominerad för en Oscar för bästa regi 1994 för Pianot men fick då en Oscar för bästa originalmanus.

Ilsken Will Smith

Galaglamouren var visserligen tillbaka – efter fjolårets tillställning som många har beskrivit som långtråkig – men det var till stor del ett förutsägbart evenemang.
Tills komikern Chris Rock äntrade scenen och skämtade om Will Smith och Jada Pinkett Smith, vars äktenskap varit föremål för mycket Hollywoodskvaller.
Rock drog ett skämt om att han "såg fram emot 'GI Jane 2'", en referens till Pinkett Smiths diagnos för alopecia som leder till håravfall. Skämtet lockade till skratt som snabbt tystnade när Smith gick upp på scenen och örfilade Rock, i vad som först verkade vara en koreograferad scen. Smith gick sedan och satte sig och skrek högt:
– Ta inte min frus namn i din jävla mun!
– Jag tror att det där var den bästa kvällen i tv-historien, sade Rock som lyckades plocka upp bollen igen för att presentera de nominerade i kategorin bästa dokumentärfilm.
Will Smith gick upp på scenen för att örfila Chris Rock.
Smith tilldelades senare bästa manliga huvudroll för insatsen som Richard Williams i King Richard.
– Jag liknar verkligen den galna pappan. Men kärlek får dig att göra galna saker, sade han under tacktalet.
– Tack, jag hoppas att Oscarsakademin bjuder in mig igen.

Coda bästa film

I kategorin bästa kvinnliga huvudroll vann, som väntat, Jessica Chastain för rollen som Tammy Faye i The eyes of Tammy Faye.
När det var dags för galans sista stora pris – bästa film – rullades Liza Minnelli ut på scen i en rullstol av Lady Gaga.
– Jag är så glad att vara här, speciellt med dig, jag är ditt största fan, sade Minnelli innan hon läste upp namnet på vinnarfilmen: "Coda".
Filmen Coda, som handlar om 17-åriga Ruby – den enda hörande i en familj där övriga är döva, var en av storfavoriterna att ta hem bästa film-priset efter att ha prisats bland annat på Sundance-festivalen och på SAG-galan.

Flera priser till Dune

En av de andra förhandsfavoriterna, Dune med tio nomineringar, fick sina första fyra priser redan innan tv-sändningen hade startat. Samtidigt som stjärnorna fick frågor om sina galastassar på röda mattan, delades nämligen de åtta priser ut som inte fick plats på den nedbantade tv-sända galan.
Filmen vann flera tekniska priser. Bland dem bästa ljud och bästa specialeffekter. Greig Fraser som vann för bästa foto hyllar regissören Denis Villenueve.
— Denis Villeneuve är den mest ödmjuke, talangfulle man jag någonsin träffat. Han är en man som litar på sina medarbetare. Han har rätt sorts instinkt för att lyckas åstadkomma något sådant här, sade Fraser till internationell press.
"Dunes" tyske kompositör Hans Zimmer fick sin andra Oscar (bästa originalmusik) efter att ha vunnit med Lejonkungen 1995 och blivit nominerad nio gånger sedan dess utan vinst. Zimmer är känd som regissören Christopher Nolans favoritkompositör och har skrivit musiken till bland annat Dunkirk och Interstellar.
Det blev dock ingen vinst för svenskarna som nominerats för sminket i House of Gucci och Dune. Oscarsstatyetten för bästa makeup gick som väntat till förhandsfavoriten The eyes of Tammy Faye, den sanna historien om tv-evangelisten med samma namn, spelad av Jessica Chastain.
Inte heller blev det någon Oscar för danska "Flykt" eller norska "Världens värsta människa" – båda nominerade i kategorin bästa internationella film. Inte helt otippat vann den japanska Murakami-adaptionen "Drive my car" den kategorin.

Anita prisades igen

Årets första skådespelarpris gick till Ariana DeBose. Hon tilldelades bästa kvinnliga biroll för sin insats som Anita i Steven Spielbergs "West side story". Hon är den första öppet queer afro-latinan att vinna i sin kategori och sade i sitt tacktal:
– Till alla som någonsin har ifrågasatt sin identitet, jag lovar att det finns en plats för oss.
Ariana DeBose tilldelades bästa kvinnliga biroll för sin insats som Anita i Steven Spielbergs "West side story".
Redan för 60 år sedan belönades en Anita-tolkning med en Oscar. Rita Moreno som gjorde rollen i West side story från 1961 blev då den första kvinna med latinamerikanskt ursprung att få en Oscar.
– Jag är så tacksam att din Anita banade väg för massor av Anitas som jag, sade DeBose.

Andra döva pristagaren

En av fjolårets favoriter, Youn Yuh-Jung som då fick pris för bästa kvinnliga biroll i Minari, var tillbaka för att dela ut pris.
– Min mamma sade alltid att som man sår får man skörda, och jag borde ha lyssnat på henne, sade hon.
– I fjol klagade jag över att man inte kunde uttala mitt namn. Nu måste jag uttala de här namnen, ursäkta mig, sade hon innan det var dags att presentera de nominerade i kategorin bästa manliga biroll.
Priset gick till Troy Kotsur för rollen som Frank Rossi i Coda. Han är den andra döva skådespelaren att tilldelas en Oscar. 1986 fick hans Coda-medspelare Marlee Matlin pris för sin roll i Bortom alla ord.

TT: Vilken del av din prestation i den här filmen är du mest stolt över?

– Det måste vara att få visa "fult" teckenspråk. Jag blev så trött när jag växte upp och såg alla era svordomar i undertexterna och undrade "var var min möjlighet att visa den här delen av min kultur?" Och nu har jag äntligen fått göra det! Det här är vulgariteten, nu kan ni uppleva den, så välkomna till min värld.

Vill belysa kvinnliga idrottare

Riz Ahmed blev den förste muslimen att vinna en Oscar för bästa kortfilm, med The long goodbye.
Oscarn för bästa kortdokumentär gick till The queen of basketball.
Filmen handlar om Lucy Harris, en av de bästa kvinnliga basketspelarna någonsin. Regissören Ben Proudfoot sade till presskåren att filmen skickar en viktig signal till Amerika och resten av världen.
– Jag hoppas att det här bidrar till att förändra och stänga gapet när det gäller kompensation och exponering som kvinnliga idrottare får i jämförelse med män.
Ben Proudfoot fick en Oscar för bästa dokumentärkortfilm – "The queen of basketball".
Rättelse 28.3 kl. 12.25: Jane Campion har inte vunnit en Oscar i regi för Pianot, utan för manus den gången.

Oscarsvinnare och nominerade i urval

Vinnare:
Bästa regi: Jane Campion ("The power of the dog").
Bästa manliga huvudroll: Will Smith ("King Richard").
Bästa kvinnliga biroll: Ariana DeBose ("West Side story").
Bästa manliga biroll: Troy Kotsur ("Coda").
Bästa originalsång: "No time to die", Billie Eilish och Finneas O'Connell ("No time to die").
Bästa originalmanus: "Belfast", Kenneth Branagh.
Bästa manus efter förlaga: "Coda", Sian Hader.
Bästa animerade långfilm: "Encanto".
Bästa internationella film: "Drive my car" (Japan).
Bästa originalmusik: "Dune", Hans Zimmer.
Bästa klippning: "Dune", Joe Walker.
Bästa kostym: "Cruella", Jenny Beavan.
Bästa makeup: "The eyes of Tammy Faye".
Bästa foto: "Dune".
Bästa scenografi: "Dune".
Bästa specialeffekter: "Dune".
Bästa ljud: "Dune".
Bästa kortfilm: "The long goodbye".
Bästa animerade kortfilm: "The windshield wiper".
Bästa långa dokumentär: "Summer of soul"
Bästa dokumentärkortfilm: "The queen of basketball".
Nominerade i urval:
Bästa film:
"Belfast", "Coda", "Don't look up", "Drive my car", "Dune", "King Richard", "Licorice pizza", "Nightmare alley", "The power of the dog", "West Side story"
Bästa kvinnliga huvudroll:
Jessica Chastain ("The eyes of Tammy Faye"), Olivia Colman ("The lost daughter"), Penélope Cruz ("Parallella mödrar"), Nicole Kidman ("Being the Ricardos"), Kristen Stewart ("Spencer")

ANDRA LÄSER