Edvard drog upp man som höll på att drunkna: "Han såg ut att leka i vattnet"

Edvard Österberg njöt av en solig dag på stranden tillsammans med familjen. Men eftermiddagen skulle få en otäck vändning.

En eftermiddag i juli. Värmeböljan lockar folk till stränderna för att svalka sig. Så också Edvard Österberg, som med familjen kopplar av på stranden i Westend i Esbo.

Väl där avnjuter familjen sin picknick och Edvard beger sig med sonen Max, 3, på en promenad. De går över en bro till en liten ö med badstrand. På vägen tillbaka hör de röster från vattnet. Det är två män som kallar på folks uppmärksamhet och pekar ut mot en tredje man i vattnet.

– Jag tror de skrek någonting i stil med "hjälp, vi har problem", säger Edvard Österberg.

Österberg, som först har trott att mannen dyker och leker i vattnet, förstår att det är allvar när han sjunker under ytan.

– Då bad jag en kvinna som satt på stranden att se efter Max en stund och hoppade i, säger han.

Ungefär trettio meter från stranden börjar Österberg känna efter under ytan med sina fötter.

"Han kunde nog inte simma."– Edvard Österberg

– Sannolikt gick mannen ut mot djupare vatten, och direkt när han inte längre bottnade, sjönk han. Han kunde nog inte simma, säger Österberg.

Då hittar Österberg mannen. Han lyckas putta upp mannen mot stranden med foten, och få upp honom till ytan med ena handen. Med den andra tar han simtag. Till slut får han upp mannen på stranden.

Enligt Edvard Österberg verkade det som att mannen inte andades.

En annan person kommer till undsättning och ger den medvetslösa mannen första hjälpen. Österberg fick intrycket av att han "visste vad han gjorde".

Räddningspersonal är på plats strax därefter och tar in mannen i ambulans. Även brandkår och polis anländer för att utreda händelseförloppet.

Hur känns det för dig nu?

– Jag har börjat tänka på honom: Vem var han? Hur gick det sen? Det är helt ofattbart. Det handlar om så små marginaler. Hade jag inte gått förbi där vet man inte hur det skulle ha slutat.

Och Max, hur har han tagit det?

– Han har ju en massa frågor och är nyfiken. Vi har pratat om det och jag har förklarat att mannen sjönk, men att han mår bra nu.

Vad tycker du vi kan lära oss av det skedda?

– Det är viktigt att vara uppmärksam på sin omgivning och hålla framför allt barn under uppsikt. I det här fallet, tack och lov, fick männen i vattnet kontakt med mig och jag kontakt med den som gjorde första hjälpen, säger Österberg.

Österberg vet fortfarande inte hur det i slutändan gick för mannen han räddade ur vattnet. Ari-Pekka Hokkanen, chef för första hjälpen-insatser vid Västra Nylands räddningsverk, vill inte kommentera fallet med hänvisning till patientens integritet.

– Det enda jag kan säga är att ambulansen inte transporterar lik, så vid det laget levde mannen i alla fall, säger Hokkanen.

"Det är viktigt att vara uppmärksam på sin omgivning."– Edvard Österberg

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03