"Vi kämpar för framtida generationer"

Det amerikanska damlandslaget i fotboll har stämt sitt eget förbund. Rättvis lön är inte det enda målet.– Vi kämpar för en likvärdig satsning på både dam- och herrfotbollen, säger stjärnan Megan Rapinoe.

– Vår generation kanske inte får se lika lön för idrottare, men förhoppningen är att framtida generationer ska få göra det, säger Megan Rapinoe.
Konflikten mellan USA:s fotbollsdamer och landets fotbollsförbund (US Soccer) har pågått länge. I mars lämnade landslaget in en stämningsansökan, med underskrifter från de 28 spelare som nu är uttagna, där siffror om lön och annan ekonomisk ersättning ställdes mot de framgångar som dam- och herrlandslaget har nått.
Herrlandslaget har visat sitt stöd medan förbundet har uttryckt överraskning. Ordföranden Carlos Cordeira menar att US Soccer "strävar för lika lön" och har "investerat i utvecklingsprogram för kvinnliga fotbollsspelare".
– För oss är det viktigt att se den större bilden. Jag tror inte att det går att tala om ersättning på riktigt utan att ha ett samtal om hur pengarna investeras i stort. Oavsett om det handlar om ungdomslagen, antalet ledare, marknadsföring eller sponsring för båda lagen så är det inte jämlikt, säger mittfältaren Megan Rapinoe.

Företag skjuter till

Anledningen till att spelarna har organiserat sig själva – spelarfacket är inte en part i stämningsansökan men har uttalat sitt stöd – och gått i konflikt är också för framtidens skull, menar anfallaren Alex Morgan.
– Vi har tidigare generationer att tacka för förutsättningarna vi har i dag, det vet vi, och vi kämpar för bättre förutsättningar och större resurser för framtida generationer, säger hon.
– Vår generation kanske inte får se lika lön för idrottare, men förhoppningen är att framtida generationer ska få göra det.
Sedan stämningsansökan lämnades in har flera företag klivit fram och utlovat pengar. Kosttillskottsföretaget Luna Bar ska ge alla som tas ut i VM-truppen 30 000 euro var – vilket täcker skillnaden mellan herrarnas och damernas VM-bonus. Om USA vinner VM kommer klädtillverkaren Adidas att ge sina sponsrade spelare samma bonus som herrarna.

Fifa får kritik

Även Fifa, det internationella fotbollsförbundet, får sig en känga av spelarna.
– Det känns fortfarande som att Fifa ligger efter och förhoppningsvis kan vår kamp bidra till att de i förebyggande syfte förändrar hur systemet fungerar, säger Alex Morgan.
Fotbolls-VM spelas i Frankrike i sommar, USA är regerande mästare och åker dit som favorit. Men den här konflikten kommer inte påverka lagets prestation eller ambition på planen, menar Megan Rapinoe.
– För oss är det lätt att definiera framgång, oavsett om det gäller en mindre övning eller en VM-final. Det handlar om att vinna. Framgång är att vinna VM, säger hon.

Därför stämmer spelarna förbundet

Det är 28 kvinnliga fotbollsspelare som stämmer förbundet US Soccer för en "institutionaliserad könsdiskriminering", och hänvisar till två lagar: 1963 års "Equal Pay Act" och 1964 års "Civil Rights Act". Spelarna vill ha skälig lön och även restitution för tidigare löneskillnader som skadestånd.
I stämningsansökan noteras flera saker, bland annat att:
+ En jämförelse visade att om både herrarna och damerna hade vunnit 20 av 20 möjliga matcher under samma period, då hade damernas ersättning uppgått till maximalt 90 000 euro, att jämföra med herrarnas 240 000 euro.
+ USA:s damer har rankats som bäst i världen av Fifa i tio av de elva senaste åren med tre VM-titlar och fyra OS-guld. VM-finalen 2015 är den fotbollsmatch som haft flest tv-tittare i USA genom tiderna: 26,7 miljoner.
Källa: ESPN

ANDRA LÄSER