En finlandssvensk kermaperses bekännelser

Det slår gnistor om Minna Lindebergs makalöst kärnfulla språk i hennes senaste bok. Här serveras också en kaxig uppläxning av det finlandssvenska.

Minna Lindeberg ryggar inte för att gestalta den känslornas avgrundskarusell som den första passionen och ett sexuellt uppvaknande kan innebära.
16.11.2021 07:00 UPPDATERAD 17.11.2021 20:28

Minna Lindeberg:

Norrsken i skallen
Förlaget M 2021
I Minna Lindebergs ungdomsbok Norrsken i skallen (2021) är tonåriga Nadja Nubbs liv om möjligt ännu mer kaotiskt än det var i föregångaren När vi blev vuxna (2018). Nadja hänger fortfarande mest hemma hos grannarna Savander. Här finns bästisen och klippan i hennes liv, faktabesatta och klarsynta Carolus, jämte hans explosivt gränslösa syster Joanna och deras uråldriga pappa Torsten. Dramatiken maxas då Joanna fått bebisen Mattis med Janek, som stuckit. Snart följer Joanna efter och Carolus och Nadja – som bär det riktiga ansvaret för Mattis – får hänga på.
Som i förra boken slår det gnistor om Lindebergs makalöst kärnfulla språk. Nadjas berättarröst dryper av sarkasm, men svärtan går hand i hand med smärtan: ”Välkommen till mitt liv. Det är jag som är Nadja Nubb, snart sexton. Det mesta omkring mig är starkare än jag. När som helst kan till exempel siffran kuusi på svenska få mig att störta som ett päron till marken.” Osäker och rädd navigerar Nadja sig genom en hysteriskt skruvad vardag. Mest fruktar hon död, demoner och sex. Skräcken för det paranormala speglar en rädsla för de stora, skrämmande livsfrågorna. Sexet gör entré när hon träffar nittonåriga Ilta Vuori och rammas av akut passion.

ANDRA LÄSER