Dags att summera Akilov-målet

Alla bevis har lagts fram. Sista vittnet har framträtt. Drygt två månader efter det att rättegången mot Rakhmat Akilov började är det nu dags att summera.Först ut i dag är åklagarsidan, som väntas yrka på livstids fängelse.

Åklagare Hans Ihrman är först ut att plädera i dag i terroristrättegången. Arkivbild.
26.04.2018 10:37 UPPDATERAD 26.04.2018 10:40
Vice chefsåklagare Hans Ihrman var även den som inledde, när han höll sin sakframställan i Stockholms tingsrätts säkerhetssal den 13 februari. Terroristbrott, mord på fem personer, mordförsök och framkallande av fara för annan, sade han sig då ha bevis för. Sammanlagt finns 149 målsägare, offer för dådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april i fjol.
Den ena ohyggliga historien efter den andra har följt i rätten, övervakningsfilmer har visats, innehåll i den terroråtalade Rakhmat Akilovs telefon har redovisats och expertis har sagt sitt.

Aldrig röra sig fritt

Ihrman har hela dagen på sig att lägga fram sina slutsatser av rättegången – plädera på domstolsspråk. Vid behov kan han fortsätta nästa vecka. Han kommer också att redogöra för vilken påföljd han anser är rimlig för den 40-årige uzbeken. Allt annat än ett yrkande på livstids fängelse vore en stor överraskning.
– Mitt mål är att han aldrig någonsin mer ska röra sig fritt i vårt samhälle, sade Ihrman när han väckte åtal den 30 januari.
Efter Ihrman följer summeringar från de många målsägarbiträdena, de advokater som företräder de drabbade. De kommer att argumentera för så stora skadestånd som möjligt för sina klienter, upp till 300 000 per offer.

Dom före midsommar

Försvarets plädering avslutar sedan rättegången. Advokat Johan Eriksson har tidigare sagt att han på Akilovs vägnar kommer att bestrida livstidsstraff. Försvaret bestrider också de höga skadeståndsanspråken och hänvisar till praxis och därmed betydligt lägre belopp.
Akilov har erkänt det mesta, men förnekar brott i 18 fall. En fråga rätten måste ta ställning till är vilka fall som i lagens mening är mordförsök och inte, beroende på hur nära den terroråtalade kört med lastbilen.
På den sista rättegångsdagen, sannolikt onsdag eller torsdag nästa vecka, meddelas datum för dom. Rätten har tidigare sagt att den kan väntas före midsommar.

ANDRA LÄSER