Att hålla skatterna hemma

Internationell skatteflykt – bra och modernt tema för ett missmodigt SDP.…

LedareJan-Erik Andelin
14.09.2017 15:45 UPPDATERAD 14.09.2017 16:42
Terveystalo, ett av landets största vårdbolag med närmare 200 läkarcentraler och kliniker i landet återvänder efter åtta år till börsen. Det meddelades på torsdagen.
Vårdkoncerner som Terveystalo, Attendo och Mehiläinen blir allt mer påpassade. Hälsa, välmåga och sjukvård är heta investeringsobjekt i Europa. Kapital och vinster kring vården rör sig in och ut över våra gränser. Terveystaloaktien administreras i Sverige, kapitalet ligger på kanalön Guernsey.
Bland alla företag kommer särskilt vårdbolagen genom vår finländska vårdreform att tydligt omsätta miljarder ur vår offentliga budget. Den i sin tur mår bra av att ett gott netto av vårdbusinessen också stannar i Finland. Vill man spara i vården genom en effektiv företagsekonomi, då sparar man bäst om kapitalvinsterna också beskattas i Finland.
Socialdemokraterna har i sin nöd över att hitta nya spår för sin ideologi och verksamhet hållit fast vid sin höga profil mot skatteflykt och aggressiv skatteplanering – var nu sedan gränsen för "aggressivt" går.
Den intellektuellt orienterade falangen kring SDP:s Timo Harakka publicerar nu ytterligare ett SDP-manifest om saken. I 23 punkter vill man tvinga Finland in på 2010-talets allmänna EU-riktlinjer mot skattesmitning över nationsgränserna.
Sverige ses som ett föredöme. Där tar den sosseledda regeringen snart ställning till ett sju procents vinsttak för vårdbolagen. I Finland har man kring valfriheten i vården mest talat om insyn i deras ekonomi.
I ett allmänt missmod är SDP:s folk lite villrådigt om hur man ska profilera sig. Också skattemanifestet med internationella hänvisningar och källor på främmande språk presenteras påfallande halvhjärtat. En modernt kunnig och allmänbildande politik är ingenting att skämmas för – även om de äldsta kaffekokarna i arbetarföreningarna kanske tänder på annat.

ANDRA LÄSER