Framtiden är äldre

Den obesvarade frågan både i Shanghai och i Helsingfors är ändå: Vad gör de som inte har råd att betala?

Ikea i Shanghai hade fått nog av gamlingarna som ockuperade borden i varuhusrestaurangen utan att köpa något. Ni är inte välkomna här om ni inte också är kunder, var varuhusledningens budskap.
Nyhetsbyråerna kablade ut nyheten förra veckan. "Dejtande pensionärer plågar Ikea-varuhus" var rubriken. Seniormötena ska ha varit "en dejtningsklubb" och medlemmarna anklagades för att "tillbringa en hel dag med att bara konversera med andra".
Det är allt skäl att ta uppgifterna om en dejtningsklubb med en nypa salt. Troligtvis handlade det om umgänge på samma sätt som det handlar om umgänge när tonåringar möts.
Hundratals äldre personer ska ha mötts i kaféet två gånger i veckan.
Enligt 86-årige Qiu, har seniorerna svårt att hitta andra lämpliga billiga ställen.
– På McDonald's finns det knappt några som är jämngamla, säger han till Shanghaitidningen Global Times, enligt TT.
Problemet verkar senare ha lösts. Seniorerna köper snacks i kaféet för att få sitta kvar.
Vad lär vi oss av detta?
De äldre är här för att stanna. Och de får göra det om de betalar för sig.
I veckan besökte jag en lunchrestaurang på Ulfsbyvägen i Munkshöjden i Helsingfors. Lunchkrogen har funnits på samma plats redan länge och invånarna i området tycks gilla stället.
Restaurangen hade cirka 25 kunder under mitt besök. Vi som var yngre än 60 år var kring fem. Majoriteten var 60–80 år. Utan de äldre hade restaurangen varit så gott som tom. Företagen i närheten är få, och restaurangen får förlita sig på de boende i området.
Distriktet Munksnäs – dit Munkshöjden räknas – hör till de områden där andelen äldre är störst i Helsingfors. Cirka 22 procent av de boende är över 65 år. Det är bara Månsas som är äldre i det här avseendet. Månsas och Munksnäs siffror kan jämföras med distriktet Åshöjden där bara lite över tio procent av invånarna är över 65 år gamla.
Munkshöjden är Helsingfors framtid. Senioriseringen är den starkaste trenden när forskare förutspår befolkningsutvecklingen i huvudstaden. Åldersgruppen 75–84 växer kraftigt fram till 2030. Åldersgruppen 85+ trefaldigas så gott som till 2040, enligt stadens prognos.
Om man ser på lunchkrogen vid Ulfsbyvägen kommer Helsingfors att klara av förändringen. Marknaden anpassar sig. Kunderna kommer om priset är rätt, och man är välkommen om betalar för sig.
Den obesvarade frågan både i Shanghai och i Helsingfors är ändå: Vad gör de äldre som inte har råd att betala?

ANDRA LÄSER