Forskare förvånad över pristagare

Fredsforskaren Peter Wallensteen anser att valet av fredspristagare är en överraskning på flera sätt – dels med tanke på resultatet i folkomröstningen och dels att priset bara går till den ena parten i konflikten i Colombia.

Forskare tror att priset kan ge freden en skjuts framåt.
– Men argumenten är helt rimliga: att man vill fortsätta att uppmuntra till ett fredligt slut på själva konflikten och man ser att president Santos för diskussionerna vidare. Man ger priset både för att de har uppnått någonting i själva fredsavtalet, men också för att man fortsätter att skapa en varaktig fred, säger Peter Wallensteen.

"Balansgång"

TT: Är det ett bra fredspris?

– Det uppfyller ju kriterierna, det gör det. Den balansgång man hela tiden går är om det ska vara för något som är uppnått eller något som ska komma till så småningom. Och här är det liksom en blandning. Man hoppas fortfarande på mera.
Mats Karlsson, direktör vid Utrikespolitiska institutet i Sverige, anser att Colombias president gjort sig väl förtjänt av priset.
– Det är ännu viktigare nu när osäkerheten i Colombia är så stor, säger han.
Karlsson beskriver konflikten med Farcgerillan som den värsta i Latinamerika. Han säger att priset kan ge fredsprocessen en skjuts i ljuset av att colombianerna röstade nej till avtalet i förra helgens folkomröstning.

Svårförhandlad fred

– Man vill ju ge ett Nobelpris till något som består... Det här är en fred som varit otroligt svår att förhandla och en konflikt med 6 miljoner offer på olika sätt, säger han.
I bland när en fredsprocess prisas har Nobelkommittén lyft fram båda sidor i förhandlingen. Så inte i dag.
– Nej, man ville fokusera på offren. Och Juan Manuel Santos har verkligen tagit ledningen i fredsarbetet. Han är en viktig symbol, både för offren och demokratin i Colombia.

ANDRA LÄSER