Svenska anfallaren Alexander Isak utsatt för rasism – matchen mot Rumänien avbröts

Matchen mellan Rumänien och Sverige avbröts efter att delar ur den rumänska klacken riktat rasistiska glåpord mot Alexander Isak.– Jag kunde hantera det bra och lagets stöd är otroligt också, säger Isak i TV4.

Alexander Isak utsattes för rasism under matchen mot Rumänien.
Sverige är vidare till EM efter 2–0 mot Rumänien. Men det var inte bara en kul fotbollsmatch för de svenska herrarna. I slutet av den andra halvleken avbröt domaren matchen tillfälligt efter att publiken uttryckt sig rasistiskt mot den svenska inhopparen Alexander Isak.
– Det är klart att det är tråkigt för stunden men vi var förberedda på att sånt kunde hända, säger Isak som berättar för TV4 hur dialogen med domaren såg ut:
– Jag frågade om han hörde, några minuter senare avbröt han matchen. Sedan sa han att han hade hört något igen och att "nästa gång då avbryter jag matchen", säger Isak.

"Värmer faktiskt"

Speakern gav publiken en varning innan matchen återupptogs, utan att spelarna lämnat planen.
– Jag kunde hantera det bra och lagets stöd är otroligt också. Det värmer faktiskt, det är en otroligt fin lagsammanhållning. Vi klarade det galant, säger Isak.
Emil Forsberg var en av lagkamraterna som uttryckte sitt stöd för anfallaren.
– Otroligt beklagligt, det ska inte få hända. Vi var informerade och visste att det kunde hända. Men det gjordes något åt det, det sades i högtalarna, det är det viktiga – att man inte bara "fortsätt spela fotboll". Det här har ingenting med fotboll att göra, säger Forsberg i den mixade zonen efteråt.

"Kan inte förstå"

– Men det är bara tragiskt att det ska få hända och det gör ont i hjärtat när det händer, man blir ledsen. Vi försöker bara stötta Isak i att förstå att det inte är okej. Han var stark som sade till, men det gör ont, det är svårt att sätta sig in i det.
Forsberg fick även frågan om vad det var för tillmälen som kom från publiken:
– Jag hörde inte riktigt men jag tror att det var apljud. Jag kan inte förstå att man kan komma till den idén i sitt huvud. Det första man tänker på är ju den drabbade, säger Forsberg.
Robin Quaison:
– Jag hörde det som hände. Det är fruktansvärt. Jag vill inte prata om det egentligen… Sådana här människor ska inte få min uppmärksamhet. I dag gjorde domaren sitt jobb. Uefa ska göra sitt jobb nu. Men de här människorna förtjänar inte min tid, säger han.
I den första halvleken kastades också knallskott mot Robin Olsens mål i samband med Sveriges 1–0-mål.
Rumänien har tidigare straffats av det europeiska fotbollsförbundet, Uefa, för rasism från läktarhåll.

ANDRA LÄSER