Hurstis julfest i Helsingfors lockade 1 400 gäster – "Vi hade skinka, och riktigt god skinka dessutom"

Föreningen Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö bjöd ensamma och mindre bemedlade människor på julfest i mässcentret i Helsingfors.

Heikki Hursti var värd för julfesten i mässcentret i Helsingfors.
24.12.2018 17:11 UPPDATERAD 25.12.2018 08:07
Klockan tolv på julafton började föreningen Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyös traditionella julfest för ensamma och mindre bemedlade människor i mässcentret i Helsingfors. Arrangören Heikki Hursti uppskattar att cirka 1 400 gäster kom till festen och åt julmat vid långborden.
På frågan om vad som fanns på menyn svarar Hursti rappt att "det åtminstone inte var ärtsoppa".
– Det är jul, så vi hade julmat. Vi hade skinka, och riktigt god skinka dessutom. Dessutom hade vi potatis-, kålrots- och morotslåda och rödbetssallad, och som efterrätt hade vi kaffe med bulle, säger Hursti.
På menyn fanns också smörgåsar, citrusfrukter och bananer. Arrangörerna hade fått all mat som donationer från sina samarbetspartner. Utom rödbetssalladen, den köpte arrangörerna från en partihandel.
Gästerna fick också ta en matkasse med sig när de lämnade festen.
Överbliven mat delas ut den 26 december
Heikki Hursti säger att stämningen på festen var fin, och många gäster tackade arrangörerna innan de gick.
– Också många frivilligarbetare kom och sade till mig att det var en fin fest och att de kommer tillbaka nästa år, säger Hursti.
Sammanlagt ställde 180 frivilliga upp och hjälpte till med arrangemangen. Festen tog slut tvåtiden men en del frivilliga stannade kvar för att städa och plocka undan överbliven mat.
Enligt Hursti var årets deltagarantal i linje med tidigare år. Arrangörerna hade dukat för 1 600 personer men alla platser fylldes inte.
– Det kan hända att några låtit bli att komma för att de helt enkelt inte haft råd att resa hit. Så sade åtminstone en del gäster till mig, säger Hursti.
Föreningen Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö delar ut julfestens överblivna mat den 26 december i närheten av köpcentret Itis i Helsingfors.

ANDRA LÄSER