Universum expanderar till Östra centrum i sommar – "Vi kan inte stänga ute världen som man kan i en teatersal"

Teater Universum har i flera år velat göra teater i östra Helsingfors. I sommar blir det verklighet när teatern satsar på sommarteater för en svår målgrupp.

Jan Liesahos Universum sätter upp sommarteatern <i>Mamma och Gorillan</i> (<i>Äiti ja Gorilla</i>) i år och nästa sommar. Gorillan på bilden kommer från teaterns pressbild inför sommarens pjäs.
16.03.2022 11:32
En grusplan bredvid grundskolan i Östra centrum, omkring 500 meter från köpcentret Itis, kommer vara Teater Universums tillfälliga scen i sommar. Den 14 juni har sommarteaterpjäsen Mamma och Gorillan (Äiti ja Gorilla) premiär. Pjäsen är skriven och regisseras av Juha Mustanoja och spelas på finska i år och svenska nästa sommar.
– Det finns mycket människor men förhållandevis lite kultur i östra centrum, eller finkultur, om man nu ska uttrycka sig så, säger Jan Liesaho, verksamhetsledare vid Teaterhuset Universum.
Han konstaterar att satsningen på sommarteater blir en stor omställning för teatern, att spela utomhus är något annat än Betaniahuset på Styrmansgatan i Rödbergen där man vanligtvis håller till.
– Vi kan inte stänga ute världen som man kan i en teatersal. När vi är utomhus under hela spelperioden är vi utsatta för regn och rusk, säger Liesaho som konstaterar att föreställningen behöver vara mer avskalad än de är vana vid.
Scenografin kommer bland annat bestå av ett par containrar.
Enligt Universums verksamhetsledare Jan Liesaho finns det flera fördelar med sommarteater: det är relativt enkelt att göra, med lägre kostnader än i fasta faciliteter och dessutom något som lockar mycket folk.

Svår målgrupp

På sätt och vis är det en välkommen B-plan att göra sommarteater, berättar Liesaho. När han tillträdde på posten som verksamhetsledare för knappt två år sedan hade det funnits förhoppningar i några år redan på att flytta delar av verksamheten till det gamla köpcentret Puhos.
Enligt Liesaho kraschade idén att göra Puhos till ett kulturcentrum eftersom köpcentrets ägare inte kom överens om planerna. När han började jobba på Universum fanns projektpengar vigda för ny verksamhet i östra centrum kvar – så varför inte satsa på sommarteater, som har en folklig och populär tradition i Finland, tänkte han.
– Det är en helt annan befolkning som bor i Östra centrum än här i Rödbergen, och vanan att gå på teater är förmodligen också annan än här, så det blir intressant att se hur det utvecklar sig.
Universum kommer enligt de nuvarande planerna göra 12 föreställningar i sommar och pjäsens målgrupp är 12- till 15-åringar och deras föräldrar.
– Det är ett medvetet val att sätta upp en pjäs som riktar sig till tonåringar, som är den kanske svåraste målgruppen att locka till teatern. Många av dem har kanske inte ens sett teater tidigare, och vissa kan uppleva att teater är något föråldrat. Men det är ett viktigt mål att sträva efter att göra teatern bekant för ungdomar, säger Liesaho.

ANDRA LÄSER