Kari Raivio vill ha mera forskning i politiken

– Det finns många människor som vill vara experter därför att de har erfarenhet. Samtidigt undviker riktiga forskare att ställa upp i debatter, säger Kari Raivio, som bland annat varit rektor och kansler vid Helsingfors universitet.

Kari Raivio är kritisk till nedskärningar som drabbar forskning. Resultatet känns redan och kan bli värre i framtiden.
21.01.2019 09:22
HBL träffade Kari Raivio förra gången för tre år sedan. Också då var ämnet fakta och fiktion, forskning och politik. Då var det Alexander Stubb (Saml) som var statsminister. I dag heter statsministern Juha Sipilä (C). Makthavarna har andra namn men forskningsanslagen och tron på vetenskapen som ett viktigt instrument i beslutsfattandet verkar fortfarande vara blygsamt. Eller är det? Pengarna för grundläggande forskning har ändå minskat och det är därför som Kari Raivio misstänker att Sipiläs regering går till historien som den mest forskningsfientliga.
– En forskare måste också kunna presentera resultat och berätta vad det betyder. Det ska vara kortfattat och informationen i sådan form att alla förstår. Forskarna har blivit bättre på det här! Vi kämpar!
– Jag är lite förbannad på debatten i medierna där man kan säga vad som helst och komma undan med det. Alla åsikter är inte lika värda. Det är en vanföreställning. Men det finns alltid människor som utnyttjar situationen, folk som har erfarenhet och som därför är, tycker de, sakkunniga.

ANDRA LÄSER