Bortglömd musik av nunnor lyfts fram

Nunnors musik på 1600-talet kombineras med nykomponerat i Vasa Baroques föreställning Earthly Angels: Passion som kan upplevas i Helsingfors på söndag.

Saxofonisten Joonatan Rautiola och sopranen Kajsa Dahlbäck står på scen Earthy Angels: Passion.
Niclas Lönnqvistniclas.lonnqvist@hbl.fi
25.01.2023 15:07 UPPDATERAD 25.01.2023 15:21
Tioårsjubilerande Vasa Baroque är aktuell med föreställningen Earthly Angels: Passion. Det är en scenisk föreställning som kombinerar musik komponerad av nunnor (Cozzolani, Badalla, Caccini) i 1600-talets Italien med nyskriven musik av Olli Virtaperko och text av Catharina Östman. Bakom idén står sopranen och konstnärliga ledaren för Vasa Baroque, Kajsa Dahlbäck. Hon som uppträder i föreställningen i ensemblen Earthly Angels som består av tre sångare och fem musiker. Dahlbäck har forskat i nunnors musik i 1600-talets nunnekloster, en stark och passionerad musik som uttrycker längtan efter Jesus.
– Idén till produktionen föddes inom ramen för mina doktorandstudier vid Sibelius-Akademin. Jag forskade i barockrepertoarer för kvinnliga sopraner. Då upptäckte jag nunnornas musik från 1600-talets Italien och i synnerhet trakten kring Milano. Det var spännande att märka vilken fantastisk musik som gjorts, men som vi vetat väldigt lite om. Förklaringen är att den västerländska musikens kanon i århundraden konsekvent åsidosatt kvinnan. Det är först under de senaste årtiondena som man börjat uppmärksamma att det funnits kvinnliga tonsättare och musiker, säger Dahlbäck.

ANDRA LÄSER