Solsystemets giganter – Jupiter och Saturnus – möts i kväll i ovanligt rymdfenomen som inte synts på hundratals år

Efter solnedgången den 21 december, årets mörkaste dag, gäller det att titta söderut efter en ovanlig julstjärna. Vid klart väder syns ett rymdfenomen på ett sätt som ingen nu levande människa kunnat iaktta.

Jupiter och Saturnus, solsystemets två största planeter, påminner mycket om varandra till sin kemiska sammansättning. Båda är så kallade gasplaneter i snabb rotation, som till största delen består av väte och helium.
17.12.2020 08:30 UPPDATERAD 21.12.2020 21:55
Som i ett perpetuum mobile färdas solsystemets två största planeter, Jupiter och Saturnus, i sin egen takt runt solen. Men ungefär vart tjugonde år möts de som skepp i natten.
Det beror på att gasplaneterna håller olika tempo. Jupiter, som ligger ungefär mitt emellan solen och Saturnus, har en kortare omloppsbana och färdas i högre hastighet. Saturnus, som plöjer fram ungefär 1,5 miljarder kilometer från solen, slår en längre lov och fullgör ett varv på knappa 30 år. För Jupiter tar det ungefär 12 år.
– Det innebär att Jupiter omkring vart tjugonde år hinner upp Saturnus och kör förbi på innerbanan. Sedda från jorden med blotta ögat ser planeterna ut att uppgå i varandra, säger Ari-Matti Harri, chef för rymdforskning och observationsmetoder vid Meteorologiska institutet.

ANDRA LÄSER