Ledare: Sanningens minuter på Ständerhuset

Det är svårt att komma överens om ett regeringsprogram när Sannfinländarna har helt motsatt åsikt i flera frågor än de tre andra partierna. Samtidigt växer otåligheten inom Sannfinländarna – och den interna kritiken i SFP.

Så här glada miner var det på presskonferensen om regeringsförhandlingarna 17.5. Nu är minerna lite allvarligare. Från vänster Anna-Maja Henriksson (SFP), Petteri Orpo (Samlingspartiet), Riikka Purra (Sannfinländarna) och Sari Essayah (Kristdemokraterna).
LedareSusanna Ginmansusanna.ginman@hbl.fi
23.05.2023 15:41 UPPDATERAD 23.05.2023 16:51
Regeringsförhandlingarna är inne på sin fjärde vecka och nu börjar det dra ihop sig. De närmaste dagarna jobbar enbart de grupper och undergrupper som behandlar invandring och klimatpolitik. 
Enligt förhandlingsledaren Petteri Orpo (Saml) ska alla ”reformbord” igen vara samlade på fredag. Orpo ville starta förhandlingarna med att skapa en gemensam uppfattning om Finlands situation på olika centrala områden. Just så brukar man göra. Men den här gången har grupper och deras undergrupper arbetat särskilt med frågor där det är lättare att komma överens.
De allra svåraste områdena är klimatpolitiken och invandrings- och flyktingpolitiken, men inte heller social- och hälsovården och ekonomin är lätta.

ANDRA LÄSER