Mariupol näst intill totalförstört

Den hårt drabbade hamnstaden Mariupol i sydöstra Ukraina är nästan helt förstörd. Ett antal EU-länder med Tyskland och Frankrike i spetsen utvisar ryska diplomater till följd av de brutala ryska angreppen i Ukraina.

Satellitbilder visar hur ett bostadsområde i Mariupol såg ut före kriget och hur det förstörts i striderna. Den högra bilden togs den 30 mars.
Den ryska invasionen i Ukraina fortsätter att åsamka Ukraina svårt lidande, omfattande död och enorma materiella skador.
Tyskland meddelar därför att "ett stort antal" ryska diplomater inte längre är välkomna i Berlin och Tyskland. Beskedet kommer från utrikesminister Annalena Baerbock. Enligt nyhetsbyrån AFP rör det sig om ett 40-tal diplomater.
Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock.
Ryssland har lovat svara "på det här fientliga agerandet från Tysklands politiska maskineri", säger utrikesministeriets talesperson Maria Zacharova enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.
Frankrike kommer med ett liknande besked som Tyskland, 35 diplomater "vars förehavanden strider mot våra säkerhetsintressen" kommer att utvisas ur landet.
Litauen gjorde en skarp diplomatisk markering när man förklarade den ryska ambassadören som persona non grata – icke välkommen – i Vilnius.

Enorm förödelse

Bland de absolut värst drabbade städerna i Ukraina är Mariupol, hamnstaden vid Donetskbäckenet.
Enligt borgmästaren Vadym Bojtjenko är staden till 90 procent förstörd. Han uppger att omkring 40 procent av skadorna inte är möjliga att reparera, rapporterar AFP. Då nämner han inte, denna gång, de många som dödats i de ryska angreppen, granatattackerna och flygbombningarna.
Trots att staden har varit omringade av ryska styrkor i flera veckor, uppges Ukraina ännu ha kontroll över de centrala delarna. Vad som nu återstår av dem.
– Utan överdrift men med tungt hjärta kan jag med säkerhet säga att läget i Mariupol är mycket värre än vad vi sett i Butja och andra städer, orter och byar i närheten av Kiev, säger Ukrainas utrikesminister Dmytry Kuleba enligt nyhetsbyrån AP.

Fortsatt huvudmål

"Mariupol är nästan med all säkerhet ett huvudmål för den ryska invasionen, eftersom det skulle säkra en landkorridor från Ryssland till ockuperade Krim," skriver Storbritanniens försvarsministerium på Twitter.
Ryska styrkor, inklusive legosoldater från Wagner-gruppen, förflyttas till offensivens nya fokusområden i östra Ukrainas Donbassregion, enligt ministeriets underrättelserapport på måndagen.
Ledaren för Donetskregionen, Pavlo Kyrylenko, säger att läget i Donbass är "spänt" och uppmanar människor att evakuera när armén nu förbereder sig för ett ryskt avancemang.
Samma bild målas upp i Luhanskregionen, där Ryssland enligt ukrainska uppgifter ska sätta in en storoffensiv. Guvernören Sergij Gaidaj ber invånarna att fly.
– Snälla, vänta inte på att era bostäder ska bombas, säger han enligt AFP.
Det centrala postkontoret i Tjernihiv har skadats i den senaste månadens strider. Bilden togs den 30 mars.

Ryska reträtter

Även städerna Odessa och Mykolajiv har attackerats med artillerield under natten, skriver tidningen Kyiv Independent.
Staden Tjernihiv, omkring 130 kilometer norr om Kiev, har varit avskuren och inte fått leveranser av förnödenheter på flera veckor. Den ukrainska militären hävdar att flera orter i regionen har återtagits från ryska trupper och att vägen mellan Tjernihiv och Kiev kommer att öppna igen för trafik under måndagen, skriver AP.
Humanitärt bistånd är enligt militären på väg till området.
Omkring 70 procent av Tjernihiv har förstörts under striderna, uppgav Tjernihivs borgmästare på söndagen.
Ryska styrkor har också dragit sig tillbaka i Sumy-regionen i nordöstra Ukraina, säger den lokala tjänstemannen Dmitrij Zjivitkyj i ett videomeddelande som publicerats av ukrainska nyhetsbyråer. Området har ockuperats av ryska styrkor i nästan en månad.

ANDRA LÄSER