Coronapandemin: Latinamerika har nu flest döda i världen, Danmark skjuter upp öppning av samhället

Latinamerika och Karibien går om Europa i antalet avlidna som smittats av coronaviruset och är därmed den del av världen som har flest döda i covid-19 till antalet. I Danmark säger statsministern att invånarna börjat "bli slappa" – och skjuter upp den planerade öppningen.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen.
Enligt en sammanställning från nyhetsbyrån AFP överstiger dödsfallen i regionen 213 000, vilket är nästan 500 fler fall än i Europa.
5,3 miljoner personer har bekräftats smittade i Latinamerika, 2,9 miljoner av dem i Brasilien, där även 98 500 dödsfall kopplas till viruset.

Danmark skjuter på öppning av samhället

Smittspridningens utveckling i Danmark är så allvarlig att man måste skjuta på nästa fas av öppningen av samhället, säger statsminister Mette Frederiksen (S). Hon öppnar också för ett nationellt krav på munskydd.
Antalet smittade i Danmark stiger och många börjar glömma bort eller strunta i regler och rekommendationer som ska minska smittan, säger Frederiksen i en intervju med Avisen Danmark.
– Vi har börjat bli slappa, säger hon till tidningen.
– Avstånden mellan oss krymper. Våra kontakter med många personer tilltar. Nu är vi där vi avgör, kanske inom loppet av de kommande veckorna, vad det är för höst vi träder in i, säger hon i intervjun.
Nästa fas, fas fyra, var planerad att träda i kraft i augusti och skulle innebära att bland annat nattklubbar och arenor som varit stängda skulle öppna. Men det är inte längre aktuellt i den nuvarande situationen, säger Frederiksen.
I fredags meddelade också hälsominister Magnus Heunicke att det inte var läge att höja det tillåtna antalet personer i folksamlingar från 100 till 200, vilket var planerat att göras under lördagen.
Lärosäten som varit stängda ser däremot ut att kunna öppna, enligt statsministern.
Senaste veckorna har utbrott i bland annat Århus lett till lokala nedstängningar och restriktioner. Och situationen i Århus kan vara en förhandsvisning av vad som kan vänta i resten av Danmark för att bekämpa nya utbrott.
Ett nationellt krav om munskydd i särskilda situationer, som i kollektivtrafiken, i affärer eller på andra platser där det är svårt att hålla avstånd kan exempelvis bli verklighet i Danmark, enligt Frederiksen.
– Det vill jag inte avfärda, säger hon till Avisen Danmark.
ANDRA LÄSER