Ny forskning: D-vitamin kan lindra despressionssymtom

Ett dagligt intag av D-vitamintillskott kan lindra symtomen hos depressionspatienter. Det här visar en ny studie som genomförts vid Östra Finlands universitet.

Varje år lider dryga fem procent av den vuxna befolkningen i Finland av allvarlig depression, enligt Institutet för hälsa och välfärd THL. 
Sara Björklundsara.bjorklund@hbl.fi
11.08.2022 17:46 UPPDATERAD 11.08.2022 17:49
Sambandet mellan depression och en brist på D-vitamin har påvisats tidigare, men det här är den första övergripande forskningen som visar att intaget av D-vitamintillskott kan lindra symtomen hos patienter med depression.
"Resultaten kan uppmuntra till nya kliniska behandlingsforskningar av god kvalitet hos depressionspatienter, som kan öka förståelsen för den potentiella nyttan av D-vitamintillskott i behandlingen av depression", säger Tuomas Mikola, doktorand vid Östra Finlands universitets enhet för klinisk medicin, i ett pressmeddelande

D-vitamin kan reglera centrala nervsystemet 

Depression kan rubba funktionerna i det centrala nervsystemet, medan D-vitamin tros ha en reglerande effekt på nervsystemet. Sambandet mellan D-vitaminbrist och depressionssymtom har även konstateras i tvärsnittsstudier, enligt enheten för klinisk medicin.
Forskningen samlade och analyserade resultaten från 41 tidigare studier från olika länder, som gjorts med placebobehandlingar. Studiernas dryga 53 000 deltagare tog i genomsnitt 50 till 100 mikrogram av D-vitamintillskottet dagligen.
Det nationella rekommenderade intaget för en vuxen person är 10 till 20 mikrogram per dygn, året runt. D-vitamin hittas bland annat i fet fisk, mjölkprodukter, ägg, svamp och kött.

ANDRA LÄSER