Kritiserad polischef får byta jobb i Sverige

Den hårt kritiserade svenska rikspolischefen, Dan Eliasson, flyttas till ett annat jobb. Det sker när Sverige står inför en valrörelse med lag och ordning som främsta teman.

STOCKHOLM På onsdagen kom det inte oväntade beskedet i Sverige. Dan Eliasson, som har varit rikspolischef i Sverige sedan 2015, får lämna sin post. I stället har regeringen utsett honom till generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.
− Jag hade gärna fortsatt arbetet tillsammans med alla fantastiska polisanställda, men tycker också det ska bli mycket spännande att leda en ny verksamhet med ett samhällsviktigt uppdrag, säger Eliasson i ett pressmeddelande.
Under hans tid har en omfattande omorganisering av polismyndigheten skett, ett politiskt beslut som han har varit satt att verkställa. Kritiken mot den, och mot honom, har varit omfattande. Färre brott klaras upp och poliser lämnar yrket.
Brottsförebyggande rådets undersökning som publicerades i januari visade att färre svenskar hade förtroende för polisen, den lägsta siffran sedan mätningen inleddes.
Inom organisationen har hörts protester och bland annat facket har menat att Eliasson ger en alltför positiv bild av läget. Polisförbundets ordförande Lena Nietz säger också i en kommentar för Polistidningen att regeringens beslut är "klokt och nödvändigt".
− Det har varit några tuffa år, men nu har omorganisationen slutförts. Vi har klarat av svåra operativa utmaningar som flyktingkrisen och terrordådet på Drottninggatan. En lönemässig uppvärdering av polisyrket har startat. Den negativa trenden för utredningsresultaten har brutits, säger däremot Dan Eliasson i pressmeddelandet.
Polisen är i hög grad en politisk fråga i Sverige och flera oppositionspartier har redan en tid krävt Eliassons avgång, bland annat det största borgerliga partiet Moderaterna.
Hittills har regeringen (Socialdemokraterna och Miljöpartiet) uttalat sitt stöd för honom, även om de ställt krav på att utvecklingen måste vända.
Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Sveriges radio, säger ändå att Eliasson varit en politisk belastning för regeringen. Att han får gå är därmed ingen större överraskning.
Tidsmässigt infaller bytet med valrörelsen – valet är i september – där frågor om lag och ordning har klättrat högt upp på agendan, också hos regeringspartierna.
Ny rikspolischef utses på torsdag.

ANDRA LÄSER