Sexuella övergrepp och dödshot – Fifa:s ungdomsakademi i Haiti blev mardröm för fattiga ungdomar

Flytten till ungdomsakademin Fifa Goal Centre på Haiti skulle vara drömmen och utgöra ett kliv mot livet som professionell fotbollsspelare. I stället tvingades pojkar och flickor i de lägre tonåren in i en vardag av sexuella övergrepp, missförhållanden och dödshot.

Fifas dåvarande ordförande Sepp Blatter på besök i Haiti 2013. Till höger Yves Jean-Bart.
Uppgifterna om vad som pågick på Fifa Goal Centre, mer ökänt som The Ranch, är miserabel och chockerande läsning.
Fattiga ynglingar lurades till träningscentret med löften om en omgivning som skulle göra dem till bättre fotbollsspelare.
I stället lurades de in i en värld av övergrepp, svek, lögn och förtryck.
De första som hände var att ungdomarnas pass beslagtogs, ett effektivt sätt att begränsa rörelsefriheten.
Sen tvingades de till sex med mäktiga personer inom politik och fotboll. Också före detta och numera avstängda Fifa-ordföranden Sepp Blatter pekas ut i norska Josimars granskande artikel.
Den ondskefulla spindeln i det finmaskade nätet var Haitis fotbollsförbunds mångåriga ordförande Yves Jean-Bart, också kallad Dadou.
- Du kom till Haiti och efter att du checkat in på ditt hotell skickade förbundet en ung pojke eller flicka till ditt rum, säger Ernso Laurence, tidigare landslagsspelare och ordförande för spelarfacket till Josimar.
Det var engelska Guardian som år 2020 avslöjade Barts sexuella övergrepp. Fifas etiska kommitté stängde kort därefter av honom på livstid. Då hade övergreppen pågått i tjugo år och ruinerat alltför många ungdomars liv.
Enligt Josimar kändes Fifa i åratal till missförhållandena på The Ranch, ett center organisationen själv var med och finansierade.
Fifa valde i åratal valt att titta åt andra hållet och låtsas som att det regnade.

Haiti, Port-au-Prince, Haiti

Dokumentation visar att 34 personer blivit offer för våldtäkt, dödshot och utpressning på The Ranch. Ett offer har enligt de dokument Josimar kommit över begått självmord till följd av det hen utsattes för. En del av de övriga offren har ramlat ner i ett träsk av prostitution och missbruk.
— Herr Jean-Bart gjorde sitt yttersta för att framstå som en stor vän och utvecklare av fotbollen på Haiti. I synnerhet dam- och flickfotbollen. Men han var ondskan själv. Han utnyttjade sin ställning för att förödmjuka och leva ut sina sexuella fantasier på de mest utsatta människorna, säger Vasiilios Skouris, medlem i Fifas etiska kommitté till Josimar.
— Om en ung spelare exempelvis villa åka med på en landslagsturnering till USA krävdes det ett visum för att komma in i USA. En ouppnåelig dröm för de flesta i Haiti. Då kunde förbundet komma till undsättning och fixa fram ett visum. Men för att då det förutsattes vissa gentjänster. Det handlade oftast om sexuella tjänster, säger den före detta elitspelaren Ernso Laurence till Josimar.
Skandalerna har duggat tätt inom Fifa under de senaste åren. Korruption och maktmissbruk har kunnat fortgå då den värsta sortens bästa broder-nätverk blundat för alla missförhållanden. Då amerikanska FBI började undersöka Fifa och i synnerhet alla skumma transaktioner fann man många liknelser till den amerikanska maffians sätt att arbeta.

Blåa piller

Haiti hör till världens fattigaste länder och efter jordbävningen 2011 som krävde över 200 000 personers liv var läget ännu värre än vanligt.
Fotbollen var och är ett av ytterst få sätt för fattiga barn och ungdomar att slippa misären. Det här gav och kan fortfarande ge vissa högt uppsatta potentater en närmast gudomlig makt över försvarslösa ungdomar.
Blatter besökte Haiti 2013 för att se hur återuppbyggnaden förlöpte efter den enorma naturkatastrofen.
Blatter ska då ha fått lite "blåa" piller av sin goda vän Yves Jean-Bart innan samme Jean-Bart tvingades en anställd kvinna på förbundet till Blatters hotellrum.
En person i förbundets medicinska stab köpte pillren och minns senare hur stolt Jean-Bart var.
- Han berättade historien för alla med namnet på den utsatta anställda. Han sa ”President Blatter älskar haitiska kvinnor! Jag fixade en åt honom”, skriver Josimar.
Den första kvinnan Jean-Bart beordrade till Blatters rum för att utföra sexuella tjänster åt honom ville inte då hon var rädd för vad hennes man skulle ha gjort. Så Jean-Bart beordrade en annan kvinna i stället. Hon ställde upp.
Blatter har via en talesman kategoriskt nekat till alla anklagelser. Han medger att han han var på Haiti 2013 och träffade då landets president Michel Martelly och Jean-Bart.
Sepp Blatter pekas ut i en sexskandal.
En före detta spelare i flicklandslaget minns att förhållningsreglerna var stränga inför Blatters besök på Ranchen.
– Varje gång en delegation skulle komma på besök samlade Jean-Bart ihop all personal och alla spelare. Han gav oss instruktioner om vad vi skull säga om någon frågade. Vi skulle säga att han behandlade oss jättebra och att han var som en far för oss alla. Och vi skulle be om mera pengar för akademin. På så sätt tjänade "Dadou" pengar på oss, berättar vittnet som vill förbli anonym till Josimar.
Före varje besök kom en division städare till akademin för att allt skulle vara skinande rent.
- Väggarna kollapsade ofta på akademin. Jag vet inte vart alla pengar "Dadou" och förbundet fick försvann men till centret gick de inte. Vi bodde i en svinstia, åt uselt och behandlades oerhört illa, skriver Josimar.
Jean-Bart hann med fem mandatperioder som ordförande för HFH. Men han var inte populär bland alla på Haiti. Orsaken till Blatters besök 2013 ska bland annat ha varit att schweizaren skulle föra samtal med president Martelly som tappat förtroendet för Jean-Bart och ville bli av med honom. Martelly valdes till president 2011. Företrädaren René Preval var nära vän med Jean-Bart.
- Det var absolut ingen hemlighet att Martelly ville bli av med honom. Han såg Jean-Bart som en diktator som alltid ville ha mera pengar. Han gillade inte hans sätt och attityd alls, uppger Pierre Richard Midy för Josimar.
Midy är en undersökande haitisk journalist som numera lever i exil i Sydamerika på grund av att han mottagit dödshot i hemlandet.
Många inflytelserika människor är på något sätt inblandad i den smutsiga härvan och obekväma frågor undanbes.
Blatter tog sin vän och förtrogne Jean-Bart i försvar och lyckades övertala Martelly att låta Jean-Bart vara i fred. Men tids nog skulle tiden och hans handlingar hinna i kapp också Jean-Bart.
— Jag förstår inte hur det kunde ta så länge för någon att reagera. Det var ju uppenbart att det som pågick inte var enligt några regler eller lagar. Men det var väl så att en del av de som borde ha reagerat inte gjorde det för att de också "belönades" med pojkar och flickor som de kunde förgripa sig på sexuellt, säger ett offer till Josimar.
Den första delen av ungdomsakademin stod klar 2002. Det firades med påmpa och ståt men för ungdomarna som bodde på akademin blev det en mardröm. Haitis dåvarande idrottsminister Evans Lescouflair våldtog flera minderåriga pojkar. Det visar domstolsdokument som Josimar kommit över.
Lescouflair har undkommit rättvisan under alla år. Det senaste målet mot honom gäller en före detta elev vid namn Claude-Alix Bertrand, Lescouflair verkade som lärare under många år, som hävdat att Lescouflair våldtagit honom då han var elva år. gammal.
Lescouflair har nekat till anklagelserna. I dag är han ordförande för juniorklubben Club Sportif Saint-Louis.
Om domstolen finner honom skyldig väntar ett långt fängelsestraff men inflytelserika personer med mäktiga vänner har en benägenhet att ofta klara sig ur de knipor de hamnat i.
Claude-Alix Bertrand är i dag kapten för Haitis pololandslag och Unescos ambassadör.
— Övergreppen blev värre och värre. Det började med att han rörde mig på intima ställen och slutade med att våldtog mig. Det här höll på i två år. Sen blev jag sjuk, berättar Bertrand till The Guardian.
Bertrands mentala hälsa kraschade till följd av övergreppen och hans föräldrar insåg allvaret och flyttade till USA där Bertrand i flera år behandlades av psykologer och psykiatriker.
— Ännu i dag finns allt det hemska kvar inne i mig. Orsaken till att jag ändå valde att stiga fram och peka ut honom är att jag vet att det finns så många offer som utsatts för hemskheter av en man som i 40 förgripit sig sexuellt på barn och ungdomar. Det måste ta slut, säger Bertrand till The Guardian.

The Ranch och fotbollen på Haiti

The Ranch ligger i Croix-Des-Bouquets. En av de fattigaste förorterna i huvudstaden Port-Au-Prince.
Musikern och skådespelaren Wyclef Jean föddes i Croix-Des Bouquets.
The Ranch var ursprungligen en herrgård där ökända diktatorn Jean-Claude "Baby Doc" Duvalier gifte sig 1980. Notan för bröllopet gick på några miljoner euro. Samtidigt var Haiti ett av världens fattigaste länder och bröllopet sågs av den hunsade och terroriserade befolkningen som ännu ett slag i ansiktet av den regim som i åratal stulit oerhörda mängder pengar av landet. Pappan "Papa Doc" Duvalier hade tagit makten i en militärkupp i slutet av 50-talet. Sonen "Baby Doc" tvingades till slut fly landet 1986. Sonen var en svuren antikommunist och mottog tack vare det stora donationer av Reagenadministrationen.
Haiti kvalificerade sig för VM 1974 då landets regim uppenbarligen hade använt en del av de pengar som USA skänkte till humanitära syften användes för att utveckla fotbollen i landet.
Duvalier den yngre byggde den första fotbollsplanen i samband med Fifa Goal Centre, The Ranch.
I dag bor och tränar cirka 200 av de mest lovande unga spelarna där.
Under tjugo års tid rådde missförhållanden på The Ranch då den mångåriga ordföranden för Haitis fotbollsförbund, Yves- Jean-Bart, förgrep sig på ungdomarna, de yngsta 14 år, och lät andra potentater förgripa sig på den försvarslösa ungdomarna som kom från utfattiga förhållanden och anlände till The Ranch i hopp om en bättre framtid. En del av de utnyttjade barnen knäcktes av övergreppen och livnär sig i dag på gatan. Åtminstone en har begått självmord.
Jean-Bart har kategoriskt nekat till alla anklagelser. Även den forna Fifa-ordföranden Sepp Blatter pekat ut i skandalen. Blatter har via sina advokater avfärdat alla anklagelser.
Då Jean-Bart i februari 2020, som enda kandidat, återvaldes som ordförande för en sjätte mandatperiod, mottog han ett långt gratulationsbrev av Fifa-ordföranden Gianni Infantino. Fifas rekommendation är att en ordförande inte ska sitta mera än tre perioder men Infantino skickade ändå ett långt brev.
— Käre Yves, återvalet av dig speglar dina kvaliteter och ger dig ett starkt mandat att fortsätta det arbete du så framgångsrikt gjort för Haitis fotboll. Dina personliga kvaliteter och din personlighet kommer att utveckla ditt lands fotboll. Jag hoppas att vi ses snart herr ordförande, skrev Infantino i sitt bred.
Ett halvår senare tvingades Jean-Bart avgå efter omfattande anklagelser gällande sexuella övergrepp och andra missförhållanden på The Ranch.
Haitis herrar ligger på 90:e plats på världsrankingen, damerna på plats 61.
ANDRA LÄSER