Florida kan missat slutspelet – favoriterna återfinns i öst

Tolv av sexton slutspelslag är redan klara. Fyra platser råder det ännu en viss konkurrens om, i synnerhet i den stentuffa östra konferensen. Så här ser läget ut då knappt 20 matcher återstår att spela av grundserien i NHL-ishockeyn.

Kan något lag stoppa Boston Bruins?
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
11.03.2023 10:38

Östra konferensen

Lag som kan ladda för slutspel: Boston, Carolina, New Jersey, Toronto, Tampa Bay, New York Rangers.
Boston har dundrat på hela säsongen och Bruins vinner grundserien. Laget är urstarkt på alla områden och ledningen förstärkte klokt före transferfönstret stängde. Det här är sannolikt sista säsongen för ikonen och den stora favoriten bland supportrarna, Patrice Bergeron, och man vill ge legendaren en chans att sluta på topp.
Patrice Bergeron lägger sannolikt av efter denna säsong.
Dmitrij Orlov, Garnet Hathaway och Tyler Bertuzzi var tre förnäma nyförvärv. Boston är favorit till titeln men östra konferensen är stentuff. 
Carolina misslyckades med att förstärka laget rejält före deadlinen. Föreligger en risk för att slutspelet inte blir så långvarigt för Sebastian Aho & co.
New Jersey kapade Timo Meier från San Jose och laget är garanterat rustat för slutspel. Ett ruskigt målfarligt lag blev ännu farligare med Meier i leden.
Toronto då? Stjärnspäckat lag där man dessutom förstärkte defensiven med Jake McGabe och Luke Schenn för att ta in lite välbehövlig fysik då murbräckan Jake Muzzin är borta säsongen ut. 
Tampa Bay har varvat toppmatcher med bottennapp. Man ska aldrig räkna ut Lightning men det vore en liten skräll om laget spelar final i sommar.
New York Rangers värvade Vladimir Tarasenko från S:t Louis och fixstjärnan Patrick Kane från Chicago. Förväntningarna på Manhattan är skyhöga på Rangers.
Svensken Mika Zibanejad kan räkna med flankstöd av nyförvärven Patrick Kane och Vladimir Tarasenko.
Sannolikt till slutspel: New York Islanders, Pittsburgh.
Islanders knyckte Bo Horvat från Vancouver. Har en bra bredd i laget och en utmärkt målvakt i Ilja Sorokin.
Pittsburgh köpte in Mikael Granlund från Nashville. Lär ta sig till slutspel men sen lär det ta slut rätt snabbt. Snart dags för Pens att bygga om.
Hyser vissa förhoppningar om playoff: Ottawa, Florida, Washington, Buffalo, Detroit.
Floridas usla inledning på säsongen kan stå laget dyrt. Men med en bra avslutning kan laget passera Pittsburgh och varför inte också Islanders. 
Ett åldrande Washington går runt på de sista dieselångorna och i huvudstaden är det snart dags att börja bygga om på allvar.
Ottawa har en mängd spelare som närmar sig sina bästa år i karriären. Och med en bra avslutning på säsongen kan det bli slutspel redan i år.
Detroit och Buffalo lär inte riktigt räcka till.

Västra konferensen

Lag som kan ladda för slutspel: Dallas, Vegas, Los Angeles, Minnesota, Seattle, Edmonton.
Finsklaget Dallas förstärkte med Max Domi och Jevgeni Dadonov och ett offensivt kreativt lag blev ännu målfarligare. Mixen i Stars känns väldigt bra. Laget kan gå väldigt långt.
Miro Heiskanens Dallas har finalkapacitet.
Vegas har ett ärrat och rutinerat lag på benen. Adin Hill har varit bra mellan stolparna. Rutinerade och ytterst meriterade Jonathan Quick var ett smart nyförvärv av klubben.
Los Angeles släppte i väg Quick och tog in Joonas Korpisalo som målvaktsetta. Korpisalo får nu chansen att glänsa för första gången i ett lag som kan nå väldigt långt.
Minnesota inledde säsongen lite darrigt men har spelat upp sig rejält på sistone. Svart häst i slutspelet.
Seattle saknar superstjärnor i sina led men här finns bredd så det räcker och blir över.
Edmonton står och faller med superduon McDavid och Draisaitl. Målvaktsspelet måste stämma. Jack Campbell har varit snudd på usel, Stuart Skinner några snäpp bättre men det finns frågetecken mellan stolparna.
Sannolikt till slutspel: Colorado, Winnipeg.
Colorados trupp är tunnare än under en fjolårssäsong som slutade med titeljubel. Skadeproblemen har varit enorma vilket betytt en enorm belastning för i synnerhet Mikko Rantanen och Kale Makar. Hur fräscht är laget i slutspelet. 
Winnipeg har ett starkt anfallsgarde och en utmärkt målvakt. Men håller försvaret i slutspelet?
Hyser vissa förhoppningar om slutspel: Calgary, Nashville.
Calgary har i inget skede fått fart på spelet. Ojämnt värre för det mesta.
Nashville var en het mästarkandidat för några år sedan. De tiderna känns väldigt avlägsna.

ANDRA LÄSER