Bomber skickade till toppdemokrater och CNN

Sprängladdningar har kommit med posten till paren Obama och Clinton och till flera andra demokratiska toppolitiker i USA. Mediejätten CNN:s redaktion i New York fick evakueras för en sprängladdning och vitt pulver. Flera av försändelserna kopplas till den bomb som upptäcktes i miljardären George Soros brevlåda härom dagen.

Polis utanför Hillary och Bill Clintons bostad norr om New York.
En laddning upptäcktes i posten till den tidigare presidentkandidaten Hillary Clintons och hennes make ex-president Bill Clintons bostad i en förort norr om New York City natten mot onsdagen, meddelar det amerikanska säkerhetsorganet Secret Service.
Sedan visade det sig att en laddning också skickats till ex-presidenten Barack Obamas och hustrun Michelle Obamas hem i Washington DC.
"Båda paketen stoppades innan de levererades till platsen som avsågs", skriver Secret Service i ett pressmeddelande.

Förre CIA-chefen

Också Time Warner Center på Manhattan i New York, där mediejätten CNN har en redaktion, utrymdes med anledning av en sprängladdning som kom med posten tillsammans med ett kuvert med vitt pulver. Larmet överraskade två nyhetsankare i kanalens egen direktsändning.
Försändelsen var adresserad till före CIA-chefen John Brennan, men med c/o CNN, meddelar nyhetskanalen. Brennan är en av de kommentatorer som CNN använder sig av. Han var CIA-chef under president Barack Obama, och kritiserar återkommande nuvarande presidenten Donald Trump.
Laddningen transporterades kort därpå bort från Time Warner Center i New York. En bild som CNN har publicerat av försändelsen visar ett smalt, cylinderformat föremål med sladdar och tejp, som levererats i ett brunt vadderat kuvert.
Mediejätten CNN:s redaktion i New York fick evakueras för en sprängladdning och vitt pulver

Ser ett mönster

Andrew Cuomo, demokrat och guvernör i delstaten New York, säger att en misstänkt sprängladdning har kommit till guvernörskansliet på Manhattan.
– Anordningen som skickades till mitt kontor har identifierats och hanteras i detta nu, säger han, och tillägger att han "inte skulle bli förvånad" om det har skickats ännu fler paket.
– Som ni vet finns det ett antal sådana här anordningar och det är uppenbarligen ett mönster.
Ytterligare ett paket har skickats till USA:s tidigare justitieminister Eric Holder – men med fel adress. Avsändaren hade skrivit en returadress som tillhör den demokratiska kongressledamoten Debbie Wasserman Schultz i Florida. Paketet skickades därför till hennes kontor, där en polisinsats och evakuering nu pågår.
Paketen har sannolikt skickats från samma person, säger New York-polisens anti-terrorchef John Miller. Anordningarna man hittat beskriver han som primitiva rörbomber.

Clinton: Djup splittring

Sprängladdningarna till paren Clinton och Obama har en liknande utformning som den laddning som häromdagen hittades utanför den ungersk-amerikanske miljardären och filantropen George Soros hem, inte långt ifrån paret Clinton, uppger myndighetsföreträdare för tidningen New York Times.
– Vi mår bra tack vare Secret Service, som tog hand om paketet som var riktat mot oss långt innan det nådde fram, säger Hillary Clinton i en kommentar rapporterar Reuters.
Clinton konstaterar samtidigt att USA genomlider en svår tid med djup splittring.
Laddningen vid George Soros bostad beskrevs som en sorts rörbomb och detonerades under kontrollerade former. Ingen misstänkt har gripits efter den händelsen, men polisen tror inte att det har postats utan att någon har lämnat det i Soros brevlåda personligen.
Enligt CNN:s källor hade försändelsen till George Soros också returadresserats till Debbie Wasserman Schultz.

"En terrorhandling"

Den eller de personer som har skickat sprängladdningar till paren Obama och Clinton kommer att ställas till svars, meddelar Vita huset i ett pressmeddelande, där man fördömer "försök till våldsamma attacker".
I San Diego spärrade polis av vid en byggnad där tidningen San Diego Union-Tribune och den demokratiska senatorn Kamala Harris har kontor, med anledning av misstänkta paket. Detta visade sig dock vara ett falsklarm.
Även andra nyhetsredaktioner i New York har skärpt säkerheten efter rapporterna om att en misstänkt sprängladdning skickats till CNN:s kontor.
New Yorks borgmästare Bill De Blasio säger vid en presskonferens att man har höjt säkerheten i staden efter händelsen:
– Det här är en terrorhandling, ett försök att skrämma pressen.
Ingen av de skarpa sprängladdningarna har exploderat och därmed har ingen kommit till skada.

ANDRA LÄSER