Eckerö Line tävlar om bilpassagerare till Tallinn med nytt fartyg

Eckerö Lines fartyg M/S Finlandia har nyligen blivit uppgraderad. Bild: Sebastian Backman/SPT

Rederiet Eckerö Line köper ett nytt fraktfartyg. Fartyget ska gå mellan Nordsjö hamn i Helsingfors och Tallinn och sätts i trafik i juni.

Fartyget kommer att transportera huvudsakligen frakt och bilar, men kan även ta passagerare.

– Det finns stor potential på rutten. Många passagerare vill nu för tiden ta med bilen till Tallinn, säger vd Taru Keronen i ett pressmeddelande.

Enligt rederiet har bil- och frakttrafiken till Tallinn ökat betydligt de senaste åren. Tanken är även att minska på den tunga långtradartrafiken genom Helsingfors och styra den till Nordsjö.

Trafiken till och från Västra hamnen på Busholmen har väckt irritation i flera års tid. Senast en morgon för två veckor sedan täppte långradare på tomgång till hela Västrahamnsgatan. Bilister på väg till jobbet kunde inte ta sig fram.

Liverpool

Fartygets namn är tills vidare hemligt. Det kan ta 366 passagerare och har hytter, en liten butik och ett kafé.

Senast har fartyget, som är byggt i Spanien år 2000, trafikerat linjen Liverpool-Dublin. Den gamla ägaren är rederiet P&O Ferries.

Enligt Eckerö ska fartyget registreras i Finland och bidra till närmare 100 nya jobb både i Helsingfors och i Tallinn.

Det nya fartyget har två avgångar om dagen och restiden blir tre timmar.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning