Video visar vakter lämna migranter i eldinferno – över 30 dog

Minst 38 frihetsberövade migranter omkom när en brand bröt ut i ett förvar vid Mexikos gräns mot USA. Ytterligare ett 30-tal skadades. Övervakningsfilmer ser ut att visa hur vakter vid förvaret lämnar platsen utan att släppa ut männen.

Räddningstjänst och säkerhetsstyrkor arbetar på platsen efter måndagens brand.
29.03.2023 07:35
Katastrofen inträffade sent på måndagen, lokal tid, i en anläggning i Ciudad Juárez, den mexikanska stad som gränsar till El Paso i Texas.
Enligt den mexikanska presidenten López Obrador startades branden av migranter som tände på madrasser i protest, efter att de fått reda på att de skulle deporteras.
– De kunde aldrig föreställa sig att det skulle orsaka den här fruktansvärda olyckan, sade López Obrador.
Övervakningsfilmer ser ut att visa hur vakter lämnar förvaret när madrasserna fattar eld, utan några uppenbara försök att släppa ut männen. Röken fyllde sedan snabbt rummet.
– Vi har haft den här videon sedan i går kväll. Men för att inte hindra utredningen, av respekt för offren, måste vi vara försiktiga, säger inrikesminister Adan Augusto Lopez om bilderna som publicerats i flera medier på tisdagen.
En flicka från Venezuela tänder ett ljus under en vaka för offren i brandkatastrofen som tog minst 38 migranters liv i Mexiko.

Anhöriga söker svar

Omkring 100 migranter samlades på tisdagen utanför förvarets dörrar för att kräva information om anhöriga. En av dem var 23-åriga Katiuska Márquez från Venezuela, som tillsammans med sina två barn, två och fyra år gamla, sökte efter sin halvbror som de rest med.
– Vi vill veta om han är vid liv eller om han är död, sade hon till nyhetsbyrån AP.
Márquez frågar sig hur alla vakter kunde ta sig ut levande och att bara migranter dog.
– Hur kunde de inte få ut dem?
Ilskan växte utanför förvaret under tisdagen, med anhöriga som skanderade krav på rättvisa.
– Varje migrant har rätt att vara säker, att bli skyddad, säger Fran Martin Perez från Venezuela till AFP.
– För vi är inte kriminella, tillägger han.

Efterlyser utredning

FN:s generalsekreterare António Guterres har efterlyst en ”grundlig utredning” av branden.
Omkring 200 000 människor försöker korsa gränsen från Mexiko till USA varje månad. De flesta flyr från fattigdom och våld i Central- och Sydamerika. Ciudad Juarez är en av gränsstäderna där många papperslösa migranter som söker sig till USA är strandsatta.
Amnesty International kallar katastrofen för ”en konsekvens av Mexikos och USA:s restriktiva och grymma invandringspolitik”.
– Hur är det möjligt att de mexikanska myndigheterna lämnade människor inlåsta utan något sätt att undkomma elden, säger Amnesty Internationals Amerikachef Erika Guevara Rosas.
USA:s ambassadör i Mexiko, Ken Salazar, säger att tragedin är ”en påminnelse till regeringarna i regionen om vikten av att fixa ett trasigt migrationssystem och riskerna för irreguljär migration.”

ANDRA LÄSER