Kina upprepar hotet om att ta över Taiwan

Peking vill se ett "fredligt enande" med Taiwan, men "lovar inte att avstå från användandet av militär kraft och håller alla alternativ öppna", enligt ett nytt uttalande.

Taiwanesisk militär under sin militärövning under tisdagen.
10.08.2022 08:38
Kina upprepar sitt hot om att använda militärt tvång för att ta kontroll över självstyrande Taiwan. Uttalandet kommer på onsdagen, under den stora kinesiska militärövning som har pågått sedan i slutet av förra veckan, och som har gjort att spänningarna mellan parterna ökat ytterligare.
I en engelskspråkig version av uttalandet står det att Kina kommer att "arbeta med största uppriktighet och anstränga sig till det yttersta för att uppnå en fredlig återförening".
Kinas militärövning har stört sjö- och flygtrafik i området och har fördömts av bland annat USA och Japan. Enligt Kina är militärövningen en följd av att talmannen för USA:s representanthus, Nancy Pelosi, gjorde ett kontroversiellt besök i Taiwan förra veckan.
Kina meddelar också att landet bryter dialogen med USA när det gäller flera frågor, bland annat om maritim säkerhet och klimatförändringar.
Taiwans utrikesminister varnade på tisdagen för att de kinesiska övningarna är ett sätt för Kina att förbereda sig för en invasion av ön. Som svar på Kinas övning inledde Taiwans militär en artilleriövning under tisdagen i Pingtung på öns södra del. Fler övningar planeras till på torsdag.

ANDRA LÄSER