Flera coronautbrott på äldreboenden i Helsingfors: "Det är oroväckande"

Flera coronautbrott har drabbat äldreboenden, seniorcenter, servicehus och Helsingfors sjukhus. – Det beror på att deltavarianten sprids snabbare och lättare. Det är oroväckande, säger Helsingfors sjukhus chefsläkare Laura Pikkarainen.

Den fjärde pandemivågen märks bland äldre som insjuknat i Helsingfors.
16.09.2021 17:29 UPPDATERAD 16.09.2021 17:44
I augusti och september har läget förvärrats efter flera månader av en lugnare period.
– Den fjärde vågen har lett till att fler fall uppdagats på äldreboenden. Den största orsaken är att deltavarianten av coronaviruset sprider sig effektivt. Incidenstalet är högre än i våras, säger chefsläkaren Laura Pikkarainen.
Enligt Pikkarainen har de smittade på boenden, seniorcenter och sjukhus haft alla slags symtom, men det har också funnits smittade som varit helt symtomfria.
– Tyvärr har det också funnits fall där man insjuknat med dödlig påföljd.
Pikkarainen säger att restriktionerna för besök enbart skärpts på de enheter där epidemier härjar.
– Vi begär fortfarande att anhöriga som vill besöka sina närstående att anmäla sig på förhand. Det är viktigt att anhöriga är medvetna om coronaläget och att man förstår att alla besökare bär ett ansvar för att viruset inte sprider sig, säger Pikkarainen.
I servicehuset i Parkstad och seniorcentret i Gårdsbacka är besök förbjudna av anhöriga tillsvidare.
Största delen av de som bor på boenden har fått två vaccin, men de flesta av dem har fått vaccinen för över åtta månader sedan. Enligt Pikkarainen finns det en beredskap att ge ett tredje vaccin till dem som är i behov av vård dygnet runt.
– Diskussionen om en tredje dos har förts och där har man lyft fram att det kan behövas en tredje dos för personer som inte har en stark motståndskraft. Jag är för ett tredje vaccin för de som bor på äldreboenden, men det är riktlinjer som THL och Social- och hälsovårdsministeriet i sista hand står för, säger Pikkarainen.

ANDRA LÄSER