ECB lämnar styrräntor oförändrade

ECB-chefen Mario Draghi meddelar att centralbanken lämnar styrräntorna oförändrade. Arkivbild. Bild: Lehtikuva-AFP/Daniel Roland

Europeiska centralbanken lämnar styrräntorna oförändrade. Centralbankschefen Mario Draghi kallar osäkerheten kring handeln och protektionismen för framträdande.

Europeiska centralbankens styrräntor står fast vid 0 procent, 0,25 procent samt -0,4 procent.

Centralbanken låter även tidigare prognos stå fast – en ökning av räntorna kan först väntas kring sommaren 2019, skriver centralbanken i ett uttalande.

Men i ett läge där inflationen i eurozonen inte skulle nå upp till ECB:s mål om nära 2 procent kommer centralbanken att fortsätta föra en lågräntepolitik.

– ECB är redo att ta till samtliga penningpolitiska verktyg vid behov, säger ECB-chefen Mario Draghi vid en presskonferens.

Han säger vidare att tillväxten inom eurozonen är stabil men att osäkerheten kring världshandeln fortsätter vara framträdande.

– Riskerna med kraftiga upp- och nedgångar på världsmarknaderna legitimerar granskning.

Stödköpen avslutas enligt plan

ECB planerar även att fortsätta avvecklandet av de omfattande tillgångsköpen i samma takt som man tidigare beslutat om.

Enligt styrelsens beslut fortsätter centralbanken genomföra stödköp av obligationer om 30 miljarder euro fram till och med utgången av september. Mellan september och årsskiftet är sedan planen att minska omfattningen på stödköpsprogrammet till 15 miljarder euro. Efter årsskiftet ska ECB:s stödköpsprogram vara avslutat.

När centralbanken samlades i Riga för en dryg månad sedan beslutade ECB:s styrelse att börja avveckla centralbankens enorma stimulanspaket, vilket tillräknas ha hjälpt EU upp ur recessionen efter finanskrisen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning