ECB lämnar räntan orörd hela 2019

Bild: Lehtikuva/AFP Photo/Daniel Roland

Europeiska centralbanken (ECB) kommer att vänta med en ränteförändring, åtminstone till slutet av året.Banken meddelar samtidigt att man spår lägre tillväxt och lägre inflation än man tidigare trott under året och nästa år.

Europeiska centralbanken (ECB), med chefen Mario Draghi, lämnar styrräntan oförändrad på noll procent. Inga andra ECB-räntor justeras heller.

Enligt ECB-direktionen kommer dagens styrräntor att ligga kvar på nuvarande nivåer åtminstone till slutet av 2019, alternativt längre om det krävs för att hålla inflationen nära, men strax under, målnivån på 2 procent på medellång sikt.

Tidigare har ECB sagt att räntan kommer att vara oförändrad till och med slutet av sommaren.

Centralbanken meddelar också att man kommer att kommer att lansera nya stödlån till banker i september 2019.

Prognoserna för tillväxten och inflationen justeras ned för 2019 och 2020.

I år räknar ECB med en tillväxt på 1,1 procent, en rejäl sänkning från decemberprognosen på 1,7 procent. Under 2020 väntas ekonomin i Europa växa med 1,6 procent, jämfört med tidigare 1,7 procent.

Inflationen bedöms landa på 1,2 procent under 2019, mot tidigare prognosen 1,6 procent. Nästa år väntas inflationen ligga på 1,5 procent, från 1,7 procent i decemberprognosen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning