Telia ökar vinsten – ingår avtal med Nokia och Ericsson om 5G-leverans

I samband med kvartalsredovisningen presenterar Telia nya samarbetsavtal med Nokia och Ericsson.

Allison Kirkby, vd och koncernchef för Telia. Arkivbild.
21.10.2020 10:26 UPPDATERAD 21.10.2020 10:28
Telia redovisar en vinst före skatt på 297 miljoner euro för tredje kvartalet 2020. Det kan jämföras med vinsten på 280 miljoner kronor motsvarande period föregående år.
Omsättningen uppgick till 2,08 miljarder euro jämfört med 2,03 miljarder ett år tidigare.

Slog förväntningarna

Telias vd Allison Kirkby beskriver kvartalet som hektiskt. Tjänsteintäkterna minskade med 4,8 procent på grund av lägre intäkter från roaming och reklam. Kostnadsminskningar dämpade effekterna på resultatet.
Sett till helheten är hon nöjd med resultatet.
– Vi presenterade ett stabilt kvartal, särskilt med tanke på covid-19. Vi är mycket glada att vi visar stabilitet i våra kärnintäkter, bortsett från effekten av covid-19 på roamingintäkterna, säger hon.
Resultatet slog inte bara analytikernas förväntningar utan även Telias egna, berättar Allison Kirkby.
– Det är tydligt att effekterna av covid-19 inte var lika stora det här kvartalet som det var under årets andra kvartal. Vi har också fortsatt att göra ett bra arbete för att mildra effekten genom disciplinerade och proaktiva kostnadsminskningar.

Redo att bygga ut 5G

Telia meddelar samtidigt att bolaget ingått två strategiska partnerskap med Ericsson och Nokia gällande 5G- och 4G-teknologi.
Avtalet betyder att Nokia blir Telias enda leverantör av 5G-teknik i Finland, där det befintliga 4G-nätet ska uppgraderas och moderniseras.
Nokia ska också leverera teknik till utbyggnaden av Telias fristående 5G-nätverk i Lettland, Norge, Sverige, Danmark och Estland.
I Sverige ska en auktion om rättigheterna till 5G-frekvenserna hållas i november. Då Finland höll en motsvarande auktion för två år sedan vann DNA, Telia och Elisa.

ANDRA LÄSER