Sannfinländarna föreslår misstroendevotum mot justitieministern

Sannfinländarna anser att justitieminister Anna-Maja Henriksson vilseledde medborgarna när hon försäkrade dem om att kommunalvalet kunde hållas som planerat.

Sannfinländarna anser att justitieminister Anna-Maja Henriksson vilseledde medborgarna när hon försäkrade dem om att kommunalvalet kunde hållas som planerat.

Sannfinländarna föreslår misstroendevotum mot justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) på grund av hennes och Justitieministeriets agerade under flytten av kommunalvalet. Det rapporterar Sannfinländarnas nyhetssajt Suomen Uutiset.

Partiet anser att Justitieministeriet har försummat sin plikt att se till att kommunalvalet kunde ordnas tryggt och enligt planerna.

Partiets ordförande Jussi Halla-aho och riksdagsgruppens ordförande Ville Tavio anser att justitieministern har vilselett medborgarna och anvisat kommunerna att bryta mot lagen.

– Vi vill påpeka att Justitieministeriet och minister Henriksson har vilselett partierna och medborgarna genom att in i det sista försäkra dem om att valet kan och kommer att hållas som planerat oberoende av epidemiläget och anvisat valnämnder i kommunerna om att bryta mot lagen. På grund av det här presenterar vi ett misstroendevotum mot minister Henriksson.

De menar också att det inte finns någon grund för att förlänga godkännandet av kandidatlistorna med två månader, och att det väcker misstanke om att flyttningen av valet handlade om att partierna som misslyckats med att värva kandidater vill förbättra sin ställning.

Sannfinländarna var det enda partiet som röstade nej när riksdagsgrupperna träffades för att diskutera flytten av valet.

Sannfinländarna har under det senaste året röstat för misstroendevotum för utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) och familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP). Båda fick riksdagens förtroende efter omröstning.

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho anser att justitieministern har vilselett medborgarna och anvisat kommunerna att bryta mot lagen.

Henriksson sjukskriven

Sannfinländarnas utspel kommer samtidigt som Anna-Maja Henriksson är sjukskriven. Henrikssons stab meddelade på onsdagen att justitieministern är sjukskriven fram till måndag.

En extrem arbetsbörda i kombination med hård press ligger bakom sjukskrivningen.

Henriksson uppgav tidigare i veckan för HBL att hon har jobbat väldigt långa dagar under en väldigt lång tid, också veckoslut. Den senaste tiden har det skett under extremt stor press.

"Det sätter sina spår. Man måste lyssna till sin kropp och sin läkare. Ingen är en övermänniska", skrev Henriksson i ett SMS.

Läs också: Blomqvist vikarierar när Henriksson behöver vila: "Ingen är en övermänniska"

ANDRA LÄSER