Nazistiska motståndsrörelsen har slagit rot i Dalarna – starka kopplingar till Finland

Granskogsbeklädda berg, vackert vilande sjöar och rödmålade hus. Aktiva industrier, gamla gruvor. Här, i svenska Dalarna, har nazistiska Nordiska motståndsrörelsen ett starkt fäste. Kontakterna till förgreningen i Finland är många.

BORLÄNGE/LUDVIKA
– Hej, hej!
En dam med rollator hälsar på väninnan som tar sig fram med gångstavar längs Sveagatan i centrala Borlänge.
Samtidigt står Ivan Midjich och skrapar bort ett klistermärke från en lyktstolpe. Det är Nordiska motståndsrörelsens symbol, densamma som också Finska motståndsrörelsen använder – organisationen som har varit aktuell i Finland den senaste veckan på grund av dödsmisshandeln vid Järnvägstorget i Helsingfors. En medlem är häktad misstänkt för grovt dödsvållande.
Midjich känner till händelsen mycket väl, den kommer nära. Han är aktiv i nätverket We are Dalarna som grundades tidigare i år och som bland annat putsar bort propagandan, åtminstone några gånger per vecka.
– Det som förenar oss är vår vilja att visa att nu räcker det. Vi måste göra något, vi kan inte ignorera problemet, säger Elias Lodin, en av krafterna bakom nätverket och ordförande för Vänsterpartiet i grannstaden Ludvika.
Ivan Midjich skrapar bort Nordiska motståndsrörelsens klistermärke, ungefär trehundra kommer upp i Borlänge några gånger per vecka menar han. – Deras aktiviteter brukar öka när vi (nätverket We are Dalarna) gör något de inte tycker om.
Nordiska motståndsrörelsen är starkt etablerad här. Det syns i symboler och sloganer som sprids på stan och inte sällan nära skolor eller invandrartäta bostadsområden. Det märks också i aktioner: På första maj ordnades exempelvis en demonstration "mot folkförrädare och storfinans" som rörelsen själv beskriver det, där också ledande personer ur den finländska delen deltog.
Det handlar också om att medlemmar visar sin närvaro på olika öppna tillställningar och möten och filmar folk som är närvarande.
Den nazistiska rörelsen har dessutom tagit sig in i kommunfullmäktige. Arton personer skrev Pär Öbergs namn på Sverigedemokraternas öppna lista i det förra valet vilket räckte till för att få in honom i fullmäktige i Ludvika. En suppleant finns i Borlänge, och är därmed verksam i stadshuset inte långt från den gata där Lodin, Midjich och Lina Emanuelsson går sin rond.
Nätverket We are Dalarna jobbar på flera plan. De gör polisanmälningar – nyligen om en Hitlerhälsning – i sitt namn medvetna om att tröskeln kan vara hög för många. Så försöker de påverka parlamentariskt. De vill att organisationer som Nordiska motståndsrörelsen ska förbjudas, och tar Tyskland som exempel.
Ett gäng unga killar går förbi, Lodin tittar på dem och säger att han är mest rädd för att den målgruppen ska dras till den nazistiska rörelsen.
Samlade nordiska deltagare. Drygt 300 personer, också från Finland, deltog i Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Borlänge på första maj i år. Enligt Dalarnas tidningar hade bland annat sjuttio poliser flugits in från Skåne.
Han och Lina Emanuelsson säger att de känner sig personligt berörda av misshandeln i Finland. I våras delade Nordiska motståndsrörelsen ut flygblad på torget. Emanuelsson och Lodin ställde sig på samma torg för att dela ut papper med texten "Kärlek är den enda vägen". Följden blev, enligt dem, att åtta personer attackerade Lodin, också med stryptag. Polisundersökningen lades ner.
– Det finns en systematik i att de angriper åskådare, säger Ivan Midjich som tycker att samhället förhåller sig alltför passivt till Nordiska motståndsrörelsen och andra vit makt-organisationer.
– De tar mer och mer plats om det inte finns något motstånd.
– Rädslan är ständigt närvarande på grund av att de har våldskapitalet, beskriver han sin syn på stämningen i Borlänge.
I praktiken kan det enligt Elias Lodin till exempel märkas i att en del drar sig för att gå på stan med sina barn en lördag, av oro för att stöta på nazistiska torgmöten. Många har också valt att engagera sig anonymt i We are Dalarna, av rädsla för att hamna i nazisternas synfält.
Ivan Midjich, Elias Lodin och Lina Emanuelsson är aktiva inom nätverket We are Dalarna som bland annat arbetar med att ta bort Nordiska motståndsrörelsens dekaler och propaganda och i stället sprida ett antirasistiskt budskap. Andra är med men anonymt av rädsla för att hamna i rörelsens synfält.

Nya invånare

En dalahäst välkomnar oss till Sunnansjö femtio kilometer söder om Borlänge i Ludvika kommun. Det är pittoreskt och vitalt. I bykärnan finns mataffär, apotek, kafé, järnhandel och frisör. Invånare från asylboendet några hundra meter bort sköter ärenden, ett gäng spelar fotboll.
Det var i samband med att boendet skulle öppna som det klarnade för byborna, sammanlagt femhundra, att motståndsrörelsen hade kommit till orten. På informationsmötet satt medlemmar från den och enligt en artikel i Dagens Nyheter i fjol våras varnade de för att effekten av "massinvandringspolitiken" skulle bli "gruppvåldtäkter på Sunnansjös kvinnor".
Enligt DN och också Dalarnas tidningar bor åtminstone fyra tongivande personer från Nordiska motståndsrörelsen i trakten. Bland dem finns exempelvis Emil Hagberg som har köpt det gamla posthuset mitt i Sunnansjö. Han har, enligt DN, suttit i fängelse i åtta månader för våldsamt upplopp i Kärrtorp i Stockholm i december 2013. Då attackerade motståndsrörelsen en antirasistisk demonstration.
Mötet om asylboendet för tre år sedan minns Johan Hagberg väl. Han är ordförande i byalaget men betonar att han nu uttalar sig som privatperson.
– Då kände man ju att vi hade ingen aning om att det bodde sådant folk här.
– Vi knöt lite händerna i fickan och ordnade möten inom föreningarna.

Dialog hellre än utfrysning

Många, också de som varit skeptiska till asylboendet, slöt samman och ordnade med klädinsamlingar och språkundervisning. Då sade Hagberg om motståndsrörelsens medlemmar till Expressen att ”om vi fryser ut dem flyttar de kanske till slut." I dag har han en annan syn på saken.
Efter den artikeln kom Pär Öberg in i lanthandeln där Hagberg arbetar och frågade om han fick hämta ut post eller om han var utfryst. Det fick Hagberg att tänka om.
– Jag tar avstånd från ideologin men om jag fryser ut dem sänker jag ju mig till samma nivå.
I stället ordnade två byaktiva ett möte med tre av männen från motståndsrörelsen. Johan Hagberg beskriver det som att de fick ömsesidig respekt för varandra. Han säger sig vara övertygad om att linjen att föra dialog är rätt.
– Alla vet att de bor här men ingen hetsar upp sig längre. De är en del av vardagen.
Johan Hagberg har ändrat sig och för nu dialog med de från Nordiska motståndsrörelsen som bosatt sig i byn. – Men jag skulle aldrig kunna bli bundis och bästis med dem, de anser sig stå över lagen.
Hagberg var också den som föreslog att Nordiska motståndsrörelsen under byalagets våryra skulle ställa upp sitt bord på gården vid det gamla posthuset, för att de under höstmarknaden hade tagit sig in på området genom att bokat bord i någon annans namn. Den nya placeringen var inte heller långt borta.
Innebär det att ni ger efter, en acceptans?
– Där har vi också det här med yttrandefrihet. Jag ser inte ett förbud som alternativet, förbjuder vi dem blir det värre. Då skiter de i allt och då blir det fullt ut.
En kvinna som vi möter på byn upplevde ändå närvaron som obehaglig. På ett plan säger hon att samexistensen i byn fungerar, men hon använder också ordet hot och tycker det är skrämmande med de historiska associationer rörelsen ger.
En annan säger att det går att leva sida vid sida, även om hon inte vill vara kompis med dem från motståndsrörelsen.
– De håller sig där, vi här, säger hon och menar att hon känner sig mer otrygg med invånare på asylboendet.
Peter Baier, som bott i Sunnansjö i trettio år, säger sig ha sett ett tillslag som polisens kommandostyrka gjort. Tidningen Expressen har också skrivit om tillslaget. Baier menar att motståndsrörelsens aktiva har legat lågt efter det. Han säger sig ändå vara vaksam.
– Det känns lite otäckt, de är så extrema.

Fullmäktige

Leif Pettersson är socialdemokratiskt kommunalråd i Ludvika, det vill säga den högsta förtroendevalda i kommunen. Han medger att politikerna blev tagna på säng när Pär Öberg tog sig in i fullmäktige.
Enligt Pettersson verkar det som att Nordiska motståndsrörelsen har tonat ner aktionerna i Ludvika och i stället försöker se hur de kan agera i parlamentariska församlingar. När skolnätet skulle göras om till exempel, med nedläggningar som följd, aktiverade sig motståndsrörelsen och samlade underskrifter för en folkomröstning, även om det inte skedde i deras eget namn.
– När frågan kom till fullmäktige beslöts att inte ordna en folkomröstning. Då kunde de föra debatt om att de traditionella partierna inte lyssnar på folket.
Pettersson är medveten om att det har förekommit kritik mot att fullmäktigeledamöter inte alltid har reagerat om Öberg kommit med rasistiska uttalanden. Dagens Nyheter refererar till en gång då han talat om "sionistiska globalister" som har som plan att "förinta vårt folk".
Leif Pettersson säger att ledamöter har rätt att be om ordet och att det inte är så lätt att veta när man ska avbryta honom.
– Men det finns ledamöter som har varit upp och sagt att det här står vi inte för.
I kommunfullmäktige i Ludvika, på bilden stadshuset, sitter nu Nordiska motståndsrörelsens talesperson Pär Öberg som kom in genom vad som har kallats en kupp.
Både Ludvika och Borlänge har arbetat med planer mot våldsbejakande extremism där vit makt-rörelser som Nordiska motståndsrörelsen ses som det största hotet. Leif Pettersson talar också om arbete i skolor och föreningar, för att personalen ska lära sig se signalerna, samt om att få folk att känna sig trygga.
– Det värsta är om folk undviker att gå dit, om de upplever obehag, säger han om nazisters närvaro på öppna möten.

"Nationalsocialister"

Pär Öberg sitter i kommunfullmäktige, är medlem i motståndsrörelsens riksledning och också dess talesperson. Han vill inte ge en intervju till HBL. Under ett telefonsamtal kommenterar han ändå händelsen i Helsingfors och säger att det är "uppenbart att våra killar inte hade för avsikt att döda den här killen".
Han vet att statsminister Juha Sipilä kvällen innan samtalet har talat om ett förbud av organisationer som hans och frågar sig "i vilket annat västland" det skulle kunna ske.
– Det vi blir utsatta för är ren hets. Man ljuger om vad vi står för, tycker och tänker. Man kallar oss för nazister men vi är nationalsocialister.
Enligt Öberg har det också förekommit felaktigheter i bevakningen, som att verksamheten i Sverige skulle styra över den i Finland.
– Det är inte alls så. De styr lika mycket som vi.
Sin plats i kommunfullmäktige kommenterar han med att Nordiska motståndsrörelsen ska finnas där debatten förs.
– Uppenbarligen har vi skakat om parlamentariskt.
Han ser sig som folkvald, även om sättet han kom in på också har kallats en kupp. Varför så många från Nordiska motståndsrörelsen har bosatt sig i området i Dalarna säger han att handlar om intern strategi, som han inte vill tala med en liberal tidning om.
Brunnsvik är arbetarrörelsens gamla folkhögskola som Ludvika kommun har velat sälja och som möjligen kunde lämpa sig som asylboende. Under fullmäktigemötet där köpet debatterades sade Pär Öberg, enligt Dagens Nyheter: "Jag företräder inte SD här, som många vet, jag företräder Svenska motståndsrörelsen. För oss är det självklart att man inte ställer Brunnsvik till förfogande för den cyniska massinvandringsindustrin som på högre ort orkestreras av sionistiska globalister."
Expo: Större samordning mellan motståndsrörelsens förgreningar i de nordiska länderna. Läs mer här.
ANDRA LÄSER