Politikerna upprepade stränga direktiv – både barn och äldre kan vistas utomhus, men inte i grupp

Borgåbon Siv Stenberg, 72, går till affären när det är lugnt och stilla på kvällen. Hon säger att hon tar politikernas uppmaningar om social distansering på fullaste allvar, men utan att känna panik.

Siv Stenberg har fått erbjudanden av släktingbarn om hjälp med att uträtta ärenden, men westien Lennie behöver hon ändå gå ut med ibland.
På sociala medier pågår för tillfället många diskussioner om hur man ska tolka myndigheternas direktiv om sammankomster. Får barn bjuda hem vänner? Måste alla 880 000 finländare som fyllt 70 verkligen hålla sig inomhus?
I Borgå sitter Siv Stenberg hemma i sin lägenhet på torsdag eftermiddag. Till maten har hon tagit ett glas vin.
– Man måste ju göra det bästa av situationen, säger hon.
Bland Stenbergs bekanta finns redan de som talar om att de äldre har satts i husarrest.
– Det är personer som känner sig ensamma och otrygga, säger Stenberg.
Själv tänker hon att hon måste gå ut med hunden. Till mataffären i närheten går hon efter klockan 21 när det inte längre säljs öl, då blir det tommare än vanligt mellan hyllorna. Lunchmaten kan hon beställa från en restaurang i grannskapet.
– Sedan är det bara att gå dit, betala och gå tillbaka hem och äta. De som tycker att de är friska och kan gå ut och träffa vem som helst när som helst just nu gör fel. De utsätter ju andra. Det är inte rätt, så får man bara inte göra.

Minst en meters avstånd

Frågan om hur mycket personer över 70 egentligen kan röra sig utomhus kom upp igen under regeringens coronainformation på torsdagsförmiddagen. Då var buden hårda. Omsorgs- och familjeminister Krista Kiuru (SDP) upprepade sig från i måndags och sade tydligt att det nu är extremt viktigt för alla över 70 att skydda sig själva genom att undvika social kontakt.
Minst en, helst två meters avstånd till andra personer rekommenderar myndigheterna att finländarna håller just nu. På torsdagen lockade solskenet ut folk på torgkaffe.
Sedan i måndags har finskans ord ”velvoittaa”, som betyder att ålägga eller förplikta, skapat förvirring. Hur strängt vill man egentligen styra de äldre? Enhetschef Tuija Kumpulainen på Social- och hälsovårdsministeriet säger att ordet användes för att poängtera allvaret i frågan.
– Kanske kunde man säga ”rekommenderas kraftigt”, förtydligar hon.
Den som fyllt 70 rekommenderas alltså kraftigt att undvika större folksamlingar och butiksbesök, men måste ingalunda sitta inomhus. Kiuru uppmanar alla över 70 att vara mycket noga med att hålla minst en meters avstånd till andra personer och att undvika besök på apotek och i affärer om besöken inte är helt nödvändiga. Samtidigt säger hon att det är viktigt att röra på sig. Det kan man göra också utomhus, men med avstånd till andra.
Allt ansvar läggs inte på de äldre eller deras anhöriga. Under fredag går direktiv till kommunerna ut om hur de ska stödja de äldre som har problem med att klara sig. Dels förutsätter regeringen att alla kommuner upprättar en jourtelefon för alla äldre som har frågor om det nya coronaviruset eller behöver hjälp med till exempel matleveranser och apoteksbesök, dels instrueras hemvårdarna om hur de ska arbeta tryggt. Också de som inte normalt får hemvård kan ringa jourerna.

Idéer behövs för aktivitet

På Svenska pensionärsförbundet säger ordföranden Ole Norrback att styrelsen förstås inte kunnat träffas för att komma med ett uttalande, men att han personligen tycker regeringens direktiv om hygien och social kontakt är bra.
– Men mer än att förbjuda kunde myndigheterna fundera på vad man faktiskt kan göra. Man ska ju ha fysisk aktivitet, säger han.
Själv har han precis röjt sly i skogen i det fina torsdagsvädret.
– Vi i förbundet ska börja samla lite idéer för hur vi kan vara aktiva nu när vi inte kan vara det på vanligt sätt genom att träffas – så att inte alla över 70 sitter inom fyra väggar. Ingen lag kan ju hindra oss från att använda vårt förstånd.
Förutom frågor kring de äldre har familjer undrat om barn till exempel kan delta i fotbollsträning utomhus.
Här var statsminister Sanna Marin (SDP) tydlig under torsdagens presskonferens:
– Nu måste vi undvika sociala kontakter. Det innebär att barn och unga inte ska samlas ute och spela boll. På offentliga platser är det förbjudet att samlas i större grupper nu, men det är också viktigt att undvika större samlingar på andra ställen.
Justitieministeriets webbplats säger klart att gränsen på tio personer gäller också för föreningsverksamhet som träning i grupp. Samtidigt konstateras det att restriktionerna införts för att skydda finländarna, inte för att man ska grunna på hur de ska kringgås.
Promenader utomhus är inget problem så länge man inte trängs på begränsade områden med många andra personer.

Coronaläget i Finland nu

Den 19.3.2020 hade Finland 359 konstaterade fall av sjukdomen covid-19 som orsakas av det nya coronaviruset. Det är oklart hur länge epidemin kommer att pågå, men experter på Institutet för hälsa och välfärd (THL) tror att det handlar om månader.
De flesta fallen av covid-19 finns nu i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Tre sjukvårdsdistrikt är än så länge smittfria. Färre än tio finländare intensivvårdas på grund av covid-19 för tillfället.
Nu koncentreras coronatestningen till sjukvårdspersonal och personer inom riskgrupperna med tydliga symtom. Hittills har kring 3 000 test gjorts i Finland. Testkapaciteten är runt 1 500 personer per dygn.
Social- och hälsovårdsministeriet uppmanar alla att röra sig ute bland folk först efter att ha ställt sig frågor enligt en trestegsmodell. 1. Fråga dig om detta är helt nödvändigt. 2. Fråga dig om evenemanget som ordnas kan ske i tillräckligt stora lokaler för att tryggt avstånd till andra ska kunna hållas. 3. Kan hygienen, inklusive handtvätt, säkras?
Alla finländare får ett infopaket med coronarelaterad information senast under första veckan i april.
Besök hos personer över 70 eller med grundsjukdom ska undvikas. Den som ändå måste besöka en person i de riskgrupperna uppmanas vara noga med avstånd och handhygien. Kramar och handskakningar ska undvikas och andningen kan skyddas med hjälp av till exempel en scarf. Hemvården bör använda engångsmunskydd hos sina klienter.
Källor: THL, Social- och hälsovårdsministeriet
ANDRA LÄSER