Aksel Kankaanrantas låt får inte tävla i Eurovision 2021 – Yle söker nya bidrag för UMK 2021

Yle genomför även nästa års UMK – Tävlingen för ny musik 2021 som en öppen tävling. Årets UMK-vinnare får inte tävla i Eurovision nästa år.

Aksel Kankaanrantas Eurovisionsäventyr tog slut redan innan det började.
Årets Eurovision Song Contest är inställt, men Yle utannonserar redan nu nästa års finländska uttagning. Bidrag kommer att kunna skickas in från den 1 september på adressen yle.fi/umk.
Aksel Kankaanranta och låten Looking Back vann årets UMK och skulle ha tävlat i Rotterdam den 12–16 maj men tävlingen inhiberades på grund av coronaviruset. European Broadcasting Union, EBU, har beslutat att bidragen i ESC 2021 måste vara nya, och att årets låtar därför inte får tävla.
– Ett år är en lång tid för vilken låt som helst och i Eurovisionen är bidragen nya. Aksel kan förstås om han vill delta med en ny låt nästa år, men det är en expertjury som väljer vilka bidrag som går vidare i tävlingen och i sista hand är det publikomröstningen som utser Finlands representant, konstaterar UMK:s producent Anssi Autio i ett pressmeddelande.
Efter två år med inbjudna gäster återgick UMK i år till att vara en öppen tävling. Över 400 bidrag skickades in. Yle uppger att årets tävling lockade mer publik än på många år och att ökningen var särskilt stor bland unga tittare. Publikomröstningen var också den livligaste sedan 2015.
– Det stora intresset och det positiva mottagandet som årets tävling fick stärkte vår uppfattning om att tävlingen också i fortsättningen ska vara öppen.
Nästa år firar UMK tioårsjubileum.
Tävlingsreglerna för UMK21 publiceras i juni på adressen yle.fi/umk på finska, svenska och engelska. Bland de inskickade bidragen väljer UMK:s expertjury ut vilka bidrag som går vidare.

ANDRA LÄSER