Rakhmat Akilov överklagar inte sin livstidsdom efter Drottninggatan

Rakhmat Akilov kommer inte att överklaga livstidsdomen för terroristbrott. Det uppger hans advokat Johan Eriksson.

11.06.2018 18:24 UPPDATERAD 11.06.2018 20:58
Det var i torsdags som domen efter lastbilsattacken på Drottninggatan föll. Rakhmat Akilov dömdes till livstidsfängelse för fem mord, 119 fall av mordförsök och 24 fall av framkallande av fara för annan. Enligt domen handlade de om ett terroristbrott, och han döms till utvisningen efter att ha suttit av straffet.
Då meddelade försvarsadvokaten Johan Eriksson att Akilov är besviken. På måndagen säger han till nyhetsbyrån TT att Akilov inte vill överklaga domen. Beskedet ska han ha fått på måndagen.
– Han har bestämt sig för det, han kommer inte att överklaga domen, säger Akilovs advokat Johan Eriksson till TT.

Hur motiverar han det beslutet?

– Han har fått nog. Han har suttit väldigt länge på häktet. Exakt hur han tänker när han fattar det beslutet får stanna mellan oss.
Till Sveriges radio säger Eriksson att Akilov valt att inte sitta i häktet – där han haft så kallad minutbevakning och bland annat haft ljuset är tänt dygnet runt – vilket han skulle göra under tiden överklagan behandlas, utan i stället välja att inte överklaga och flyttas till anstalt. Det här också efter en bedömning av vilka möjligheterna skulle vara att få straffet förvandlat från livstid till ett tidsbestämt.
Åklagaren Hans Ihrman sade i torsdags att han vill studera domen mer i detalj innan har uttalar sig med säkerhet om han ska överklaga eller inte.
– Det mesta talar för att jag inte kommer att överklaga, sade han ändå då.
Åklagaren och målsägande har tre veckor på sig att överklaga domen.
Efter tio år kan den som är dömd till livstids fängelse anhålla om att få straffet omvandlat till ett straff med slutdatum. Det högsta tidsbestämda straffet i Sverige är 18 år för mord. Praxis är oftast att livstidsstraffet omvandlas till 25 års fängelse. Maximalt har livstidsstraff i Sverige kunna innebära upp till 34 år i fängelse.

ANDRA LÄSER