Efterfrågan på bostäder och sommarstugor väntas öka – många minns sommarvärmen i fjol

Början av året överträffade förväntningarna på bostadsmarknaden, uppger Finlands fastighetsmäklare i ett pressmeddelande. Mäklarna tror att värdet på bostäderna kommer att stiga eller hållas på samma nivå under våren.

Finlands fastighetsmäklare SKVL har låtit nästan 1 500 fastighetsmäklare bedöma hur framtiden ser ut på bostadsmarknaden. Det finns regionala skillnaderna, men bostäder går bra åt just nu också på flera mindre orter, skriver SKVL.
– Alla mätare är klart mer positiva nu än för tre månader sedan, säger SKVL:s vd Jussi Mannerberg i pressmeddelandet.
I medeltal väntas efterfrågan på bostäder öka i hela Finland. Till exempel tror 67 procent av mäklarna att efterfrågan på egnahemshus kommer att öka eller hållas på samma nivå som förr fram till sommaren.
Mannerberg säger att efterfrågan på fritidsbostäder har tagit fart ovanligt tidigt i år. Enligt honom har förra sommarens fina väder fått efterfrågan att öka.
Enligt Helsingin Sanomat sjunker däremot realvärdet på bostäder på många orter – både i städer och på glesbygden. Enligt tidningen bor tre miljoner finländare på en ort där realvärdet på bostäderna sjunker.
Till exempel i Vasa, Björneborg, Kouvola, Seinäjoki och Lahtis sjunker realpriset på bostäder enligt en undersökning som Vuokraturva har gjort.
– Läget är kritiskt och man har inte förstått allvaret, säger Timo Metsola, ordförande för Vuokraturva, till Helsingin Sanomat.
ANDRA LÄSER