Dagens VM-snackisar: Hjärnskakningar och ett anglosfäriskt derby

Smällar mot huvudet är en blind fläck för beslutfattarna på många plan inom fotbollen. Det har VM än en gång visat med all oönskad tydlighet.

Hjärnskakningarna blir en snackis också i detta VM.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
25.11.2022 06:00
Dagens match: England-USA klockan 21.00
England behövde inte förta sig mot Iran i premiären utan rullade enkelt in sex bollar mot perserna. Iran var inte riktigt med i matchen och spelarna var alldeles uppenbart påverkade av det som händer i hemlandet.
Ett normalt disciplinerat Iran var allt annat än och England kunde kicka igång sin turnering med en målfest.
Ett oerhört energiskt USA hade Wales nere för räkning i en halvlek men den ursinniga press amerikanerna kör med brukar hämma sig efter paus. Så också mot Wales som tog över i andra halvlek och kvitterade rättvist.
Den amerikanska pressen kan vara som att ringa i klockan som aviserar eftermiddagste med scones och andra läckerheter för engelsmännen som är rätt bra att anpassa sig till motståndarna spel. England är bra på att spela på sina styrkor och utnyttja motståndarnas svagheter.
Den amerikanska energin, tempot och pressen är publikfriande och trevlig att titta på men den höga pressen blottar luckor bakåt och de luckorna har den engelska landslagstränaren Gareth Southgate säkerligen poängterat åt sina kontringssnabba spelare. 
Dagens vansinne: Hjärnskakningar.
Ett ständigt aktuellt ämne inom toppfotbollen i takt med att spelarna blir allt snabbare, allt starkare och smällarna ute på planen allt hårdare. Ett ämne som Fifa handskats rätt slapphänt med vilket är frapperande med tanke på de neurologiska risker som föreligger då en spelare som befunnit sig någonstans i  medvetandets gränsland fortsätter att spela trots att en lekman på basis av tv-bilderna kan se att blicken är suddig.
Bilderna på den iranska målvakten Alireza Beiranvand var rätt ruskiga under premiären mot England. En häftig kollision med en medspelare ledde till att Beiranvand låg nere för räkning i cirka tio minuter. Han försökte sedan fortsätta spela men var så groggy att han snabbt signalerade att han inte kan fortsätta. Han borde aldrig ha fått chansen att fortsätta spela och här måste Fifa hitta på någonting. Scenerna var ruskiga.
Ännu värre var den horribla smäll den saudiska backen Yasir Al Shahrani råkade ut för efter en krock med den egna målvakten i slutminuterna av den sensationella segern mot Argentina.
Domaren Slavko Vincic lät av någon anledning spelet fortgå i tjugo sekunder innan han blåste av trots att regelverket klart och tydligt säger att spelet ska blåsas av direkt om misstanke om huvudskada föreligger. Ett regelverk som numera missbrukas flitigt av många spelare för att maska och ödsla tid men i Al Shahranis fall var det verkligen inte frågan om något sådant. Det här kunde i värsta fall ha varit en livshotande smäll.
Han bars ut på bår och har opererats. Han bröt käken, ådrog sig flera frakturer i ansiktet och kolissionen orsakade också inre blödningar. Svagt agerat av domaren Vincic som inte borde få döma en enda match till i denna turnering.
Dagens siffra: 770 miljoner euro
Så mycket kostade det att bygga Al Bayt-stadion som ligger 35 kilometer utanför Doha. Där drabbar England och USA samma på fredag kväll klockan 21 finsk tid.

ANDRA LÄSER